Unik drönare testas pÄ VÀsterviks flygplats

VÀrldens största quadcopter, som Àr en typ av drönare, provflyger nu pÄ VÀsterviks flygplats i MommehÄl. Den kan anvÀndas till en mÀngd olika arbetsuppgifter.

Urban Wahlberg, hÀr med hunden Udo, och Claes Drougge vid den drönare som just nu testas i MommehÄl.

Urban Wahlberg, hÀr med hunden Udo, och Claes Drougge vid den drönare som just nu testas i MommehÄl.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

VĂ€stervik2021-04-23 17:00

ACC Innovation i Åtvidaberg har tagit fram den nya drönaren, som bland annat ska kunna nyttjas vid brandbekĂ€mpning och vattenbomba, men ocksĂ„ flyga in förnödenheter i krigsomrĂ„den. En annan uppgift Ă€r att lyfta upp de robotar som reparerar rotorbladen pĂ„ vindkraftverk.

– Den kan anvĂ€ndas till otroligt mĂ„nga saker, i och med att den Ă€r sĂ„ stor, sĂ€ger Claes Drougge, anvsarig pĂ„ ACC Innovation.

Han skulle vilja förlÀgga all företagets testverksamhet till VÀstervik framöver. Just den hÀr drönaren kommer att testas Äterkommande pÄ flygplatsen resten av Äret. Ambitionen Àr att bygga 200 sÄdana maskiner i en första omgÄng, sÄ det Àr ett omfattande projekt.

– Det hĂ€r Ă€r kanske en av de största marknaderna vi kan se framöver i vĂ€rlden. Drönare kommer att fĂ„ en vĂ€ldigt stor betydelse, sĂ€ger Claes Drougge.

Sedan det tidigare drönarprojektet löpte ut vid Ärsskiftet, drivs verksamheten vidare pÄ kommersiell basis av Urban Wahlberg pÄ Drone Center Sweden.

– Jag tar fram tillstĂ„nd och ser till att vi följer alla regler som finns.

De företag som vÀljer att testa drönare i VÀstervik, fÄr betala Urban för detta. Han i sin tur betalar hyra till kommunen för de tillfÀllen som flygplatsen anvÀnds för detta.

Han anser att VÀstervik har goda chanser att locka hit Àven utlÀndska företag, som behöver en testmiljö.

– HĂ€r finns alla typer av terrĂ€ng, utom högalpin.

En annan viktig detalj Àr att det Àr sÄ lite flygtrafik i omrÄdet. Nere i Europa Àr det svÄrt att göra den hÀr typen av tester. De fÄr inte tillstÄnd, helt enkelt.

– HollĂ€ndare som var hĂ€r sa att "det hĂ€r hade vi aldrig kunnat göra i Holland", sĂ€ger Urban Wahlberg.

undefined
Urban Wahlberg har stora visioner för flygplatsen och testverksamheten dÀr.

SjÀlv Àr han Àr flygspecialist med en bakgrund inom flygvapnet. Han har stora visioner för hur testverksamheten i VÀstervik skulle kunna utvecklas, med flygplatsen i MommehÄl som bas, men han sÀger att kommunpolitikerna dÄ mÄste visa att de verkligen vill ha en sÄdan hÀr etablering.

– Det finns alla möjligheter, men det Ă€r mĂ„nga som vill Ă„t det hĂ€r köttbenet.

Han tror inte att det skulle vara svÄrt att locka hit högteknologiska företag, om de kunde fÄ bygga lokaler precis i anslutning till flygplatsen. DÄ skulle det kunna bli ett kluster med forskning, utveckling och tillverkning.

– En sĂ„dan miljö skulle attrahera mĂ€nniskor att flytta hit, om man skapar miljöer som unga mĂ€nniskor vill jobba i.

undefined
Runt VÀsterviks flygplats skulle Urban Wahlberg vilja se en rad företagsetableringar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!