Ungdomar bidrar till street-art-festival

Alla fritidsgårdar i Västerviks kommun ska delta i kommande BANK! Västervik Street Art Festival, en konstfestival som äger rum i Västervik i slutet av augusti. Överums Fritidsgård är en av dem.

Gun-Britt Rindstål och Agneta Frisk hjälper ungdomarna i deras skapande.

Gun-Britt Rindstål och Agneta Frisk hjälper ungdomarna i deras skapande.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-07-02 22:00

Gun-Britt Rindstål jobbar på Överums Fritidsgård och berättar att de varje sommar är verksamma några veckor ute vid Ryvenäs en bit utanför Överum. På Ryvenäs har man som ungdom genom åren kunnat prova på bland annat vattenskidor, bågskytte och ridning. Varje år har man även sysslat med en skapande verksamhet, och i år sammanföll den lägligt nog med BANK! Västervik Street Art Festival. Kommunens fritidsgårdar har fått direktiv att tillsammans med ungdomarna skapa bidrag till konstfestivalen. I Överum ville man inte vänta till efter sommarlovet med skapandet – det har man redan kommit igång med vid Ryvenäs. Till hjälp har de konstnären Agneta Frisk, som kommer med kreativ input. De har fått vissa instruktioner från kommunen, annars får man släppa fantasin lös. Gun-Britt berättar att de har haft Ryvenäs som tema i sitt skapande.

Varför är konst viktigt?

– Man behöver olika uttrycksformer, alla vill inte åka vattenskidor eller spela fotboll, säger Gun-Britt.

Agneta Frisk säger att hon är glad över att få frågan att hjälpa till och att hon vill fokusera på skaparglädje. Hon menar att det är viktigt att det de gör ska komma från ungdomarna själva. Agneta vill inspirera med så lite krav som möjligt. I skolan handlar skapande mycket om prestation tycker Agneta, men i ladan på Ryvenäs får man möjlighet till att skapa och bara vara i nuet.

Konstfestivalen håller på 26 augusti – 1 september.

Överums Fritidsgård skapar med Ryvenäs som inspiration.
Överums Fritidsgård skapar med Ryvenäs som inspiration.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!