Thorén vill ha mer övervakning av sjöfart

Den lokale liberalen Sverker Thorén anser att det finns åtgärder som kunde förhindrat olyckan utanför Flatvarp.

Sverker Thorén (L).

Sverker Thorén (L).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-08-02 07:44

Thorén har varit engagerad i Östersjöfrågor i många år. Under långa perioder har det varit ett politikområde i debatt- och medieskugga – nu har det blivit desto mer aktuellt. Thorén konstaterar att jämfört med när han var riksdagsman mellan 2002 – 2006 så har det inte gått framåt.

Han efterlyser två åtgärder:

* En förbättrad trafikövervakning. Kustbevakningen eller någon annan myndighet ska ges i uppgift, och få resurser att följa sjötrafiken i Östersjön. Man ska ha mandat att kontakta fartyg som man ser tar en olämplig rutt. Det är möjligt att olyckan utanför Flatvarp hade kunnat undvikas. Enligt uppgifter körde fartyget ovanligt nära land.

– Tekniken finns i dag. Det är bara att uppdraget och resurserna ges, säger Sverker Thorén.

* Det andra är att upprätta nödhamnar dit man kan ta nödställda fartyg. Det kan handla både om vanliga hamnar, eller att skyddade naturlägen.

– Det finns andra länder som har det systemet. I Sverige verkar vi lösa det ad-hoc, säger Sverker Thorén.

I början av veckan efterlyste han en debatt om Östersjöfrågorna med miljöministern Karolina Skog. Han vill att den hålls i samband med ett sedan tidigare inplanerat besök av ministern senare i augusti. Redan i dag torsdag kommer ministern att göra ett besök i Flatvarp.

Sverker Thorén hörde till de lokala politiker som tillsammans med landshövdingen besökte Flatvarp på onsdagsförmiddagen. Hans bedömning av hur arbetet bedrivits hittills är positiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!