Svängning på gång i het fråga?

Är det en politisk svängning på gång när det gäller resursskolorna i Västerviks kommun? Ett förslag om "pausskolor" från Socialisterna ska utredas vidare.

Sverker Thorén (L).

Sverker Thorén (L).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-09 17:40

Under andra omständigheter hade nog Socialisternas motion om pausskolor för elever för med särskilda behov fått ett avslag med detsamma. Vid måndagens kommunstyrelse blev det återremiss – det vill säga svaret ska kompletteras med ytterligare underlag.

Hittills har en majoritet i kommunstyrelsen varit emot att återinföra särskilda undervisningsenheter för elever med särskilda behov. Man har istället hävdat att eleverna bör få gå kvar i sin hemklass, och få nödvändigt stöd där.

Bland andra Socialisterna och Liberalerna har ifrågasatt om elever med särskilda behov fått nödvändigt stöd. Det är enligt kritikerna bra vare sig för eleverna, lärarna eller klasskamrater om det blir oroligt i klassrummet.

När frågan behandlades i kommunstyrelsen fick liberalen Sverker Thorén igenom ett förslag om återremiss.

– Jag vill ha svar på vad man ersatte resursskolorna med när de lades ner, och vilken hjälp elever med särskilda behov får i dag.

Däremot tror han att det finns bättre lösningar än Socialisternas förslag om pausskolor.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) motiverar varför majoriteten gick med på en återremiss:

– Det pågår en kartläggning av hur man arbetar med de här frågorna ute på varje enhet. Vi vill få med den i svaret.

Han säger att det är en het politisk fråga, men tycker att det viktiga är att man kommer fram till en bra lösning i samråd med professionen.

Får man tro Sverker Thorén kan de särskilda undervisningsenheterna vara en fråga som tas upp i förhandlingarna om vem som ska styra Västerviks kommun under de kommande fyra åren.

– Det är en fråga som vi har med oss i de diskussionerna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!