Statsministern svarade på folkets frågor

Statsminister Stefan Löfven besökte länet under onsdagen. I sagornas Vimmerby utlovade han en storsatsning på besöksnäringen och i Västervik fick han en rundtur på Västervik Resort och frågor från allmänheten.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-07-04 21:43

Under den inledande rundturen visades Stefan Löfven runt på Västerviks Resort. I strålande solsken mötte han campingens besökare, som hade gott om frågor inför både höstens val och lördagens kvartsfinal i fotbolls-VM. I sällskap hade statsministern bland annat Annika Källmark, marknadsansvarig på Västervik Resort, som informerade honom om resorten och dess uppbyggnad.

En bit bort från alla husvagnar och tält stod en scen uppställd på stranden. Under dagen hade allmänheten fått chansen att lämna sina frågor till statsministern, och efter rundvandringen välkomnades han upp på scen för att svara på dessa och hålla tal. Inför Västervikspubliken inledde han med att hylla Astrid Lindgren och prata om de utmaningar landet står inför.

– Vi måste prioritera vården, skolan, försvaret och polisen. Jag tror på ett starkt samhälle där man får hjälp om man gjort rätt för sig. Det är då vårt land är som starkast.

Efter talet var det dags att svara på allmänhetens frågor. Dagens två moderatorer, de lokala politikerna Angelica Katsanidou och Marcus Fridlund, inledde med att fråga om landets infrastruktur, och vilka området det ska satsas på.

– Vi har satsat mycket på infrastrukturen. I det ingår både nya väg- och järnvägsprojekt, men också en upprustning av befintlig järnväg. Järnvägsunderhållet har vi satsat på under hela mandatperioden, svarade Stefan Löfven.

Frågor om de landets löneskillnader, LSS-lagstiftning och de ökade skjutningarna togs upp och publiken fick svar. En fråga som många var nyfika på var hur Stefan Löfven såg på framtida satsningar för landsbygden.

– För att få folk att stanna och flytta till landsbygden krävs bra utbildningsmöjligheter. Det är viktigt att universitet och högskolor finns över hela landet. Det är också viktigt att fler bostäder byggs.

På tioåriga Adrians fråga, om det var jobbigt att tala inför en stor publik, svarade statsministern med att det varierar.

– Oftast är det kul och en bra möjlighet. Men i bland kan det vara en liten anspänning, och det tror jag att det ska vara också.

En fråga som många Västervikare ville ha svar på inför mötet var hur framtiden såg ut för regionens järnvägar, då vissa saknades i regeringens infrastrukturplan som presenterades i våras.

– Vi har satsat mycket pengar på infrastrukturen och vi måste börja någonstans. Men mer resurser måste till och det finns ett stort behov. Vi har mycket att göra inom området, svarade Stefan Löfven.

Mycket folk hade tagit sig till Västerviks resort för att lyssna på statsministern.
Mycket folk hade tagit sig till Västerviks resort för att lyssna på statsministern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!