Skolverket, som fördelar pengarna, kan konstatera att det finns ett stort intresse för att erbjuda elever hjälp med läxor utanför skoltid.
Totalt betalas nästan 296 miljoner kronor ut till 2 211skolor och nästan 12 miljoner kronor till 37 ideella föreningar. Det är nästan tio gånger så mycket pengar jämfört med förra året. Pengarna kan användas till lärare, men också för kringkostnader som exempelvis skolskjuts. Grundbeloppet som betalas ut är 1 000 kronor för varje elev som erbjuds att delta i verksamheten. I vissa kommuner, däribland Västervik, har man dock beviljat ett högre belopp, för att täcka kostnaderna.
"Ett komplement"
Totalt har kommunen sökt för 150 elever i årskurs 1-9.
- I vår kommun erbjuds läxhjälp på nio skolor, säger Ewa Myhrén, utvecklingsledare för grundskolan.
- Läxhjälpen är ett komplement till den ordinarie undervisningen och är ett erbjudande till eleverna och deras föräldrar. Självklart ersätter inte läxhjälpen det stöd som alla elever har rätt till enligt skollagen. Att erbjuda läxhjälp är en möjlighet som alla skolor har, dock väljer vi olika sätt att organisera oss på i kommunen.
Förra året fick inte kommunen något bidrag, på grund av att staten då hade mindre pengar att fördela. Då gick pengarna till kommuner med låga resultat, och Västervik hörde inte till en av dem.