Ny bok om mÀnniskorna bakom smalspÄret

"Är man extremt intresserad av tĂ„g och vill lĂ€sa om varenda liten mutter sĂ„ finns det andra böcker som passar bĂ€ttre." Det sĂ€ger Staffan Ekengren om sin nya bok "SpĂ„r av passion".

Staffan Ekengren har skrivit boken "SpÄr av passion" som handlar om smalspÄret och pÄ söndag öppnar Àven en utstÀllning med hans bilder pÄ VÀsterviks museum.

Staffan Ekengren har skrivit boken "SpÄr av passion" som handlar om smalspÄret och pÄ söndag öppnar Àven en utstÀllning med hans bilder pÄ VÀsterviks museum.

Foto: Anna Persdotter

VĂ€stervik2022-05-14 08:00

Det han vill berÀtta om Àr mÀnniskorna bakom. De som lyfter och bÀr verksamheten. De hÄrt arbetande ideellt engagerade som lÀgger en stor del av sin fritid pÄ att bevara och driva smalspÄrsjÀrnvÀgen i SmÄland, förklarar författaren.

– Det Ă€r inte ofta man ser den hĂ€r nivĂ„n av engagemang och vĂ€nskaplighet.

FrÄn början skulle det vara ett kort besök för att fotografera arbetet i Tjustbygdens jÀrnvÀgsförenings verkstad, men det vÀxte till en hel bok.

"SpÄr av passion" Àr i grunden en fotobok, men kryddad med texter. HÀr finns allt frÄn reportage om och kring jÀrnvÀgen, till tips pÄ resmÄl och stopp som kan göras lÀngs med vÀgen.

– Det finns en hel del tĂ„gböcker och de handlar mycket om historia och teknik. Jag ville vara flugan pĂ„ vĂ€ggen och se vad de skapar i dag. Jag tyckte ocksĂ„ det kĂ€ndes viktigt att berĂ€tta mer, utöver det bilderna kan sĂ€ga.

undefined
Bild frÄn Staffan Ekengrens bok om SmalspÄret, "SpÄr av passion". Det var sÄ hÀr det började, med ett besök i SmalspÄrsföreningens verkstad.

Denna söndag den 15 maj slÀpps boken och i samband med det invigs ocksÄ en utstÀllning pÄ VÀsterviks museum, med Staffan Ekengrens bilder.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt förvĂ€ntansfull, nervös och ocksĂ„ vĂ€ldigt stolt över bĂ„de boken och utstĂ€llningen.

Staffan, som i grunden Àr journalist och har jobbat i mÄnga Är med kommunikation, tror att det finns stor potential för boken.

– Det finns enormt mĂ„nga tĂ„gintresserade mĂ€nniskor, men den Ă€r ocksĂ„ för alla som Ă€r intresserade av att lĂ€sa nĂ„got mĂ€nskligt och nutida och upptĂ€cka nĂ„got man kanske inte visste att man var intresserad av.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!