Sprickan inom Moderaterna – hon lämnar

Politikern Magdalena Lidestam beskriver hur Moderaterna i Västervik styrs av en "sektliknande partikultur" med mobbing och utfrysning. Därför väljer hon nu att lämna partiet. Tidigare partikollegan Harald Hjalmarsson delar inte bilden.

Harald Hjalmarsson (M) delar inte Magdalena Lidestams bild av Moderaterna i Västervik . "Jag tycker att vi är ett öppet parti, säger han.

Harald Hjalmarsson (M) delar inte Magdalena Lidestams bild av Moderaterna i Västervik . "Jag tycker att vi är ett öppet parti, säger han.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-04 19:30

Under helgen publicerade Magdalena Lidestam, kommunpolitiker och ledamot för Moderaterna i norra Tjust, ett blogginlägg där hon meddelade sin avgång. Hon beskriver ett parti lett av en "sektliknande partikultur" där politikernas egna intressen "går före allt annat".

– Jag står för vartenda ord i blogginlägget och situationen har gått åt helt fel håll. Bland annat föreslår valberedningen sig själva till de tyngsta positionerna. Det är visserligen fullmäktigegruppen som röstar, men det ska väldigt mycket till för att någon ska våga opponera sig, säger Magdalena Lidestam.

– Man får inte ha avvikande åsikter och framför allt inte ifrågasätta ledaren, Harald Hjalmarsson. Då är man ute i kylan. Jag har genom åren sett hur personer frysts ut, fortsätter hon.

Magdalena Lidestam blev politiskt aktiv i Moderaterna år 2005. Hon berättar att den "sektliknande partikulturen" funnits i flera år.

– Det finns de som påstår att det varit likadant redan innan jag gick med. Jag har fått reaktioner av folk som har lämnat tidigare och som varit med om liknande.

Hur kommer det sig att ingen stoppat situationen du beskriver?

– Vi har verkligen försökt och protesterat. Det handlar egentligen om ledarskapet, jag skulle vilja säga att det är ett dåligt ledarskap.

I Moderaternas valberedning fanns Harald Hjalmarsson, Jon Sjölander och Marie Stenmark. De tre valdes slutligen som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, andre vice ordförande i socialnämnden respektive andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

När vi når Harald Hjalmarsson (M) ger han sin bild av situationen Magdalena Lidestam presenterat.

– Jag delar inte uppfattningen om att det är sektliknande. Jag tycker att vi är ett öppet parti som brinner för att förbättra för de som bor och verkar i vår kommun, säger han.

Hon säger att man "inte får ha avvikande åsikter" eller ifrågasätta dig, hur ser du på det?

– Jag deltar ju i sonderingsmöten varje vecka och träffar olika grupper. Jag tycker att jag har lätt för att lyssna och ta till mig. Men också att folk kritiserar mig, både positivt och negativt. Jag känner inte igen bilden av att man inte kan ha andra åsikter än mig.

Hur ser du på kritiken kring att ni i valberedningen nominerade er själva samt att ingen vågar opponera sig emot er?

– Antingen har man en valberedning som helt är frånkopplade från styrelse- och nämnduppdrag, eller så har man de som är aktiva. Vi valde en valberedning som bestod av de mer aktiva personerna. Jag tycker det är väldigt viktigt att man kan ifrågasätta valberedningen. Det fanns de som framförde åsikter och det diskuterades.

Magdalena Lidestam väljer att lämna Moderaterna. "Man får inte ha avvikande åsikter", säger hon.
Magdalena Lidestam väljer att lämna Moderaterna. "Man får inte ha avvikande åsikter", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!