Somaias resa i guds namn

På måndagen avslutas vallfärden hajj i Mecka. Årligen deltar drygt 2 000 pilgrimer från Sverige i högtiden och en av dem som gjort det är Somaia från Överum.

Somaia Aldaher Aldiri: "Att vallfärda runt Mecka, tar tid och kraft. Man måste ha god hälsa och vara beredd på långa dagar. I bland sover man knappt eftersom man är rädd att missa saker och ting".

Somaia Aldaher Aldiri: "Att vallfärda runt Mecka, tar tid och kraft. Man måste ha god hälsa och vara beredd på långa dagar. I bland sover man knappt eftersom man är rädd att missa saker och ting".

Foto: Emil Sandgrim

Västervik2019-08-12 18:00

Somaia Aldaher Aldiri tar upp sin mobil och visar bilder från sina tidigare resor till Mecka som ligger i Saudiarabien. Hon har gjort hajj tre gånger, men avstod i år på grund av att det inte gick ihop tidsmässigt och ekonomiskt.

– Jag studerar på SFI och att resa till Mecka kostar mycket, säger hon.

Hon tar en klunk från sitt vattenglas innan hon berättar om sin tro. Hon är muslim och har varit det sedan barnsben. Att vallfärda till Mecka är en självklarhet för henne.

– När jag är där fylls jag av ett lugn och en slags andlighet som gör mig tillfredställd med livet. Jag känner också jag att jag gör en bra sak för gud, säger hon.

Somaia, som kommer från Syrien, har bott i Sverige i fyra år. Hon berättar att om man vill vallfärda till Mecka, behöver man registrera sig hos någon av de agenturer som arrangerar vallfärden och därefter ansöka om ett visum för Saudiarabien.

– Totalt kostar allt kanske 50 000 kronor och det kan ta tid innan alla papper och tillstånd är klara. Man behöver därför ha tålamod med processen, säger hon.

Vallfärden hajj är en av fem grundpelare inom islam. Varje muslim som har möjlighet, förväntas göra resan en gång under sin livstid. Enligt folkhälsomyndigheten brukar det totala antalet pilgrimer ligga runt 2 miljoner, varav cirka 2 000 är från Sverige. Somaia Aldiri berättar att man på plats i Mecka besöker ett antal religiösa platser, såsom Mount of Mercy, Muzdalifah och Kaba. Den senare är en byggnad som pilgrimerna varvar sju gånger.

– Det finns en förutbestämd rutt som alla pilgrimer går. Tänk dig hur häftigt det är när två miljoner människor går tillsammans från den ena stationen till den andra, säger hon.

Hon berättar att besöket i Mecka tar ungefär tre dagar men att det varierar lite beroende på vilka heliga platser man besöker. Enligt henne är det just att man träffar så många människor som är det bästa med resan.

–  Även om det är varmt, att det tar tid, och att det är trångt och svettigt att röra sig bland alla människor, finns det en gemenskap hos besökarna. Alla ses som lika mycket värda oavsett nationalitet, ålder eller kön, säger hon.

Hur blir man bemött som kvinna?

– Bra. Det finns en stor skillnad mellan vad man gör i Mecka och vad man tycker om Saudiarabien. Även om landet har lagar eller regler som inte passar mig som muslimsk kvinna, åker man till Mecka då det är en plats för alla muslimer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!