Snart går resan till Grekland igen

I slutet på augusti får 20 pensionärer möjlighet att åka till Grekland igen. Populära "Tackis" arrangerar den femte resan, trots att han själv har gått i pension. I år blir det mer aktiviteter och utflykter för resenärerna.

Så här skönt ska vi ha det i Grekland! Ulla Carlsson och Siv Kullberg provar solsängar med "Tackis".

Så här skönt ska vi ha det i Grekland! Ulla Carlsson och Siv Kullberg provar solsängar med "Tackis".

Foto: Åsa Thaberman

Västervik2018-08-04 07:00

I slutet på augusti går den femte Greklandsresan av stapeln. Som vanligt är det Demitrios "Tackis" Saphekidis som står bakom arrangemanget, men han är inte ensam, det krävs en stab av personal för att det ska bli en rolig och behaglig resa för alla. De medföljande äldre har en egen personal som de delar rum med. Jan Inge Gustafson som är sjuksköterska och områdeschef har varit med ett par gånger, men i år följer även Josefine Helge med. Till vardags jobbar hon som instruktör på "The House" och kommer vara med för att aktivera pensionärerna.

– Jag ska röra igång oss och försöka höja glädjen för de äldre lite mer, men alla kommer ju att köra efter sin egen förmåga, säger hon.

Sällskapet på 45 personer bor på Kassandrahalvön i norra Grekland, på hotellet i byn Pefkohori är de redan vana vid och väntar på de svenska pensionärerna.

– Hotellet ser vilka behov vi har och har köpt in strandmadrasser för vår skull om resorna fortsätter kanske de även anpassar hotellet lite mer för oss, berättar "Tackis", som inte har några planer på att sluta med resorna trots att han själv numera är pensionär.

– Vi märker vilken glädje det ger, både Jan Inge och jag, så vi fortsätter om vi blir tillfrågade.

Nästan 100 pensionärer från Västervik har varit med på Greklandsresorna, något som gett avtryck i övriga landet. "Tackis" och Jan Inge Gustafson har rest runt och föreläst och inspirerat i andra kommuner.

– Kan ni åka till Grekland, så borde vi väl kunna ta med kaffekorgen till parken, sades det från en annan kommun. I år kommer även en delegation från ett gymnasium i Hultsfred att följa med för att lära sig hur man kan göra.

Dagarna i Grekland kommer att bestå mycket av strandliv, hotellet ligger endast 20 meter från havet men det lär också bli en båtutflykt och kanske en kulturresa till Thessaloniki. En grekisk afton är ett stående inslag.

En som ser fram emot att få resa till Grekland är Siv Kullberg, 80 år.

– Det är toppen tycker jag, man gräver lätt ner sig när man sitter här, säger hon.

Siv har nedsatt rörlighet i delar av kroppen och tar sig fram med en rollator. Hon tror att sol, värme och salta bad kommer att göra henne gott.

– Jag kanske kan gå när jag kommer hem, eller så hoppar jag av och stannar där, säger hon med glimten i ögat.

Ulla Carlsson 87, kommer också att följa med. Hon har varit på solsemester i Spanien förut, men i Grekland har hon aldrig varit.

– Det ska bli skönt att se något annat, tycker hon, solglasögon och solhatt är redan nedpackat.

"Tackis" och personalen på Rosavilla släpar fram stora solmadrasser, precis likadana som kommer att finnas i Grekland och de båda damerna får med hjälp av personalen sträcka ut sig på var sin madrass. "Tackis" hämtar melonbitar i köket och snart ligger de båda damerna och mumsar på varsin bit.

– Så här kommer det att vara i Grekland, säger "Tackis" och kramar om Siv. Vi kommer att vara som en stor familj, familjen annorlunda.

Det är mycket kärlek och värme i luften, men också mycket praktiskt som ska fixas. Den personal som ska följa med förväntas ha lite resvana, så att alla kan hjälpa till. Siv Kullberg känner sig trygg och längtar redan.

– Vi har ju varsin kammarjungfru med oss, men du vet, det är inte lätt att hålla reda på oss, så det behövs nog, skojar hon.

La dolce vita, Siv Kullberg hoppas på en härlig tid i Grekland.
La dolce vita, Siv Kullberg hoppas på en härlig tid i Grekland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!