Efter oktober ligger det ekonomiska resultatet på 2, 5 miljoner kronor gentemot budget. Det positiva utfallet kommer framförallt av att intäkterna är högre än budgeterat.
- Vi ser ut att klara ekonomin 2016, säger Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Men det finns vissa differenser mellan olika områden.
Förskolan uppvisar ett överskott på fyra miljoner. Anledningen är att antalet barn är något färre än vad nämnden budgeterat för.
I gymnasieskolan handlar överskottet om statliga pengar som ännu inte har omsatts i tjänster.
- Vi har ett överskott på fem miljoner kronor i gymnasieskolan, säger Gunnar Jansson.
När ska tjänsterna tillsättas?
- Några av dem har kanske redan hunnit bli tillsatta. Men vi vet att det är svårt att få tag i personal.
Grundskolan har en negativ avvikelse mot budgeten. Underskottet ligger på sju miljoner kronor. Där är det skolskjutsen som står för hälften av kostnaden.
- Det beror på att det växelvisa boendet har ökat, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef. Vi har tagit viss höjd för det i budgeten för nästa år.
Han menar att skolskjutsen är en viktig och lagstadgad rättighet.
- Det är för barnens skull som vi avsätter de här pengarna. De ska kunna ta sig till skolan oavsett var föräldrarna bor.
Komvux och SFI (Svenska för invandrare) gör ett nollresultat, medan den övergripande verksamheten har ett överskott på en halv miljon.