Uppskjuten vård en utmaning efter pandemin

Målet är att kunna bedriva vanlig vård parallellt med framtida pandemivård. Icke akuta vårdinsatser ska inte behöva skjutas upp. Det anser ledande regionpolitiker, som nu drar lärdomar av den pågående pandemin.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) och Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) och Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Foto: Region Kalmar län

Västervik2021-05-25 07:19

Under den pågående pandemin har icke akut vård fått skjutas på framtiden. Men nu börjar smittspridningen klinga av.

– Nu ska vi steg för steg beta av den uppskjutna vården, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, under Länsunionen Region Kalmars presskonferens på måndagen.

Christer Jonsson menar att det är möjligt att regionen behöver ta hjälp av privata vårdgivare för att lyckas med att minska vårdköerna. Det kan också hända att regionens personal behöver arbeta på ett annat sätt i framtiden.

undefined
Christer Jonsson är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i Region Kalmar län.

Länsunionen – regionens politiska majoritet – har även gett regiondirektör Ingeborg Eriksson i uppgift att analysera erfarenheterna från pandemin.

– Vi behöver lära oss av den här tiden och se var vi behöver stärka beredskapen framöver, säger Christer Jonsson.

Det kan handla om insatser som rör såväl lokaler som personal, menar han.

undefined
Många vårdinsatser har skjutits upp under pandemin, även på Västerviks sjukhus.

– Pandemin har också gett oss en skjuts in i digitaliseringen och nu behöver vi också se hur vi kan utveckla och behålla det digitala på ett bra sätt, även för våra patienter. Vi behöver bygga vidare på det positiva som pandemin fört med sig, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Länets sjukhus har dessutom utökat sitt samarbete under pandemin.

– Det är positivt och det är något som ska fortsätta och förstärkas, säger regionrådet Johanna Wyckman (L).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!