Sjukhuset ännu stabilt rankat bland AT-läkare

Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) grundades 1921 och är den näst största yrkesföreningen inom Sveriges Läkarförbund.
SYLF organiserar underläkare från läkarexamen tills de blir färdiga specialister.
Varje år ger de ut en ranking över landets sjukhus något som ofta slås upp stort i media, men vad betyder egentligen den här listan för de som söker en AT–Tjänst.
Kan rankingen vara avgörande när det gäller vilka sjukhus nya läkare söker sig till?

Västerviks sjukhus lockar många AT-Läkare. Foto: Roger M Carlsson

Västerviks sjukhus lockar många AT-Läkare. Foto: Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2016-09-08 12:00

– AT-läkare har en hög medvetenhet om rankingen och hur de skall använda den, berättar Joanna Ahlkvist som är chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare. Hon tog sin läkarexamen 2001 och blev legitimerad 2003.

– Framför allt är det väntetiden som spelar in, för de flesta vill ju komma vidare i karriären så snabbt som möjligt. Familjesituation kan naturligtvis också spela in. Den som har sin familj boende på en ort kommer med stor sannolikhet att söka AT–tjänst på samma ort. Är man däremot inte bunden till en ort balanserar man snarare väntetid mot handledningen vilken även den ses som mycket viktig och kan göra hela skillnaden mellan en bra och en dålig AT–Tjänst.

Flera första placeringar

Västerviks sjukhus har flera gånger rankats riktigt bra i listan. Till exempel kom man 2011 och 2012 på första plats samtidigt som väntetiderna de flesta år rör sig mellan fyra till fem månader. Ett par lite sämre placeringar och högre väntetider finns naturligtvis, men det är verkligen inte frågan om något ras. Det är mycket tätt mellan sjukhusen i toppen och Västervik har aldrig haft ett snittbetyg under fem på en sexgradig skala.

– Eftersom AT-Läkarna är mycket viktiga för oss blir den här rapporten såklart mycket viktig då den påverkar vilka sjukhus de söker sig till, säger Ann Margret Ottosson som är PA-konsult med inriktning mot AT-Läkarna.

Västerviks sjukhus har en noggrann plan för hur man tar emot AT-läkare. Det innefattar bland annat introduktionsdagar, huvudhandledare och regelbunden AT-undervisning.

Ganska stabilt

– Om man tittar tillbaka på föregående år så ligger vi ganska stabilt, berättar sjukhuschefen Henrik Holmberg. Man får tänka på att det är över 60 sjukhus med i listan och under de senare åren har vi aldrig hamnat sämre än 15:e plats. Framförallt arbetar vi för att se till att de AT-läkare vi har tas emot på bästa sätt. Att de får känna sig delaktiga och att de får en bra tjänstgöringsperiod.

Vår tidning har fått tala med en av de som gjort sin AT i Västervik och han bekräftar det sjukhuschefen säger.

– Visst tittar man på rapporten, berättar Johan Segerbank som efter att ha gjort sin AT nu gör sin ST-praktik på Västerviks sjukhus. När man tittar på raden över Västerviks sjukhus ser man ett välskött sjukhus som verkligen satsar på sina AT-läkare. I Västervik blir man en uppskattad del av teamen, man får känna sig både uppskattad och behövd och det är aldrig några problem med att få tag på sin handledare, det är bara att knacka på till skillnad från en del kurskamrater som jag pratat med. På en del större sjukhus kan man få vänta bra länge innan man kan få tillgång till sina handledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om