– Många har svårt att förstå vårt beslut, berättar Peter Göransson. Folk undrar varför vi inte säljer det istället för att lägga ner, men det här är ju vårt hem så det går ju inte.
– Det har varit med oss hela tiden sedan starten att vi skulle låta caféet utvecklas till något nytt när tiden var mogen, säger Lena Göransson. Det passar så bra i tid nu och skulle det här inte funka så har i alla fall jag haft kul! Den nya inriktningen har liksom vuxit fram över tid och det har säkert inte hittat sin slutliga form än. Som allt annat kommer även det här att utvecklas.
Blandade känslor
Samtidigt är det ett inte helt enkelt beslut. Caféet har varit en central del i familjens liv där även barnen fått vara med och hittat sin plats i verksamheten.
– Det är självklart blandade känslor. Å ena sidan är vi spända och helt redo för vårt nya koncept. Å andra sidan har vi levt så länge med caféet att det blivit som en i familjen.
– Jag mins än när vi öppnade, yngsta dottern låg i vaggan och Lena fick springa mellan kassan och så snabbt in till vaggan för att gunga några tag så att hon somnade om. Nu går den lilla flickan tredje året på gymnasiet efter att ha varit ett cafébarn i hela sitt liv.
Paret Göransson byter nu inriktning på sin verksamhet som övergår mer till stuguthyrning, konferenser och ett nytt tema som de kallar för ”way of life”. Det blir föreläsningar och temakvällar men allt med samma plats som bas. Just platsen kanske är det som mest av allt påverkat gästerna. Ett slags oas av stillhet där tankar och en kopp kaffe eller te fått ta tid. Den nya verksamheten bygger vidare på den harmoni som platsen slösar med.
Många stamgäster
Tofvehult har haft många stamgäster men en av de mer frekventa besökarna är Åke Gustavsson som är en välkänd profil i MC-kretsar i Västervikstrakten. Åke var så pass ofta på Tofvehult att han till och med fick en hel sida i den första boken som Caféet gett ut. En kakbok med recept på Tofvehults favoriter.
– I början åkte jag nog ett par gånger i veckan, berättar Åke Gustavsson vars favorit på menyn självklart var Tofvehultaren, ett slags pirog med inbakt skinka och ost. Det var så perfekt, en massa små härliga grusvägar, som gjorda för min Husqvarna och så stoppet här med kaffe och Tofvehultare. Sen orkade man åka vidare med tanken fylld så att säga.