SEXÖVERGREPP I SKOLAN: Gymnasiet står väl rustade

– Sexuella trakasserier och övergrepp har inte varit ett stort problem på Västerviks gymnasium men visst har det förekommit, berättar Jörgen Jonsson som är gymnasiechef.

På Västerviks gymnasium är man väl förberedda. Foto:Roger M Carlsson

På Västerviks gymnasium är man väl förberedda. Foto:Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2016-08-29 08:20

Under förra året omarbetades krisplanen och de åtgärder som ingår i den. Det innebär att skolan har planer för hur man hanterar de problem som kan tänkas uppstå. Enligt Jörgen Jonsson gäller det att vara beredd när något dyker upp. Då skall man agera istället för att fundera på hur man skall agera.

Det gäller att ha beredskap

– Det gäller helt enkelt att vi skall ha en beredskap och ta människor på allvar när de berättar om kränkningar och trakasserier, säger Jörgen Jonsson. Det är dessutom något som ingår i den likabehandlingsplan som det krävs av oss att vi har. Där finns klart uttalat i ett antal punkter att alla oavsett kön, etnicitet, läggning skall behandlas lika och slippa bli föremål för kränkningar.

Kan leda till avstängning

Det hörs att Jörgen Jonsson är engagerad i frågan.

– Får vi reda på något så tar vi tag i det direkt, vi dokumenterar vad som skett, sedan är det samtal med den som utfört kränkningen och är de under 18 år skall föräldrarna vara med. Vi berättar om att beteendet är helt oacceptabelt och det inte upphör kan det gå så långt som till avstängning. Det är extremt viktigt för oss att den som blivit utsatt känner att vi inte bara viftar undan deras kränkning med någon lättvindig kommentar. Förr i tiden hade man en annan inställning och jag har hört talas om att unga kvinnor mötts av kommentarer som ”pojkar är sådana” eller liknande. Det skall ingen behöva uppleva idag. Dessutom rapporteras självklart alla incidenter till BUP.

– Den som har taskig attityd kan behöva korrigerande samtal med kuratorer eller skolsköterska om sexuella normer och värderingar och få reda på att man inte kan utsätta människor för vad som helst, att man inte får ta sig den friheten. Det skall bli mycket intressant att se hur ungdomarna kommer att arbeta med och utveckla likabehandlingsplanen, vilka förslag har de om hur likabehandling skall fungera på skolan. Arbetet påbörjas nu när ungdomarna kommer tillbaka till skolan och håller på fram till slutet av september, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om