Så slipper du avfallsäcklet

Drar du dig för att sortera ut matavfallet? Tycker du att det blir allmänt äckligt och sunkig lukt i köket? Här är råden som gör sorteringen fräschare.

Papper är bästa materialet för matavfallspåsen enligt Västervik miljö och energi. Klisterremsa gör den enkelt att försluta.

Papper är bästa materialet för matavfallspåsen enligt Västervik miljö och energi. Klisterremsa gör den enkelt att försluta.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-10-28 06:59

Västerviks kommun har som mål att få många fler hushåll att sortera ut sitt matavfall än vad som sker idag. Tecknar man matavfallsabonnemang ingår påsar till köket och avfallet hämtas varannan vecka. Påsarna är av papper och har, enligt Västervik miljö och energi, flera fördelar jämfört med andra material. Matavfallet luftas i papperspåsen vilket gör att rötningsprocessen inte sätter i gång som den gör i en påse av plast. I påsen läggs råa och tillagade matrester. Vätska ska rinna av ordentligt innan matavfallet läggs i påsen. Den behållare som påsen sitter i får inte vara tät eftersom det är viktigt med ventilation för att det inte ska börja lukta.

Villaägare har möjlighet att själva kompostera sitt matavfall i en varmkompost. Vill man kompostera animaliskt avfall måste det anmälas till miljö- och byggnadskontoret på kommunen. I dagsläget är det 45 stycken hushåll som har tillstånd för det. Hur många som komposterar vegetabilier finns det ingen uppgift om.

Håll köket fräscht Det här säger lagen om källsortering

Låt matavfallet rinna av ordentligt innan du lägger det i matavfallspåsen.

Lägg hushållspapper eller en tidningsbit i botten på påsen så suger det upp en del av vätskan.

Har du matavfall som luktar mycket, till exempel fiskrens eller räkskal? Slå in resterna i en tidning som suger upp det mesta av vätskan. Har du plats i frysen så placera resterna där tills det blir tömningsdags.

Fyll inte påsarna mer än till 3/4-delar, så att det går att vika ihop påsen ordentligt innan den placeras i kärlet.

Använd påshållaren du fått, den är gjord för att luft ska cirkulera runt matavfallspåsen.

Diska påshållaren regelbundet.

Ställ upp påsen på bänken och skala dina morötter, potatis och liknande direkt i påsen istället för i slasken, så blir det mindre vått i påsen.

Gå ut med matavfallspåsen ofta, minst var tredje dag.

Källa: Västervik miljö och energi

Alla invånare är skyldiga enligt lag att sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor och lämna detta avfall till de insamlingssystem som finns.

Det hushållsavfall som inte lämnas till producenternas insamlingssystem ska lämnas till kommunens insamling. Man får alltså inte utan tillstånd själv ta hand som sina sopor, undantaget är trädgårdsavfall och vegetabiliskt matavfall i en varmkompost. Hushållen har skyldighet att följa reglerna för avfallshanteringen i kommunen. Det gäller alla, oavsett om man bor i villa eller flerbostadshus.

Källa: Västervik miljö och energi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!