Så kommer valborg firas i kommunen

Snart stundar valborgsmässoafton och med det kommer våren på riktigt. På inte mindre än tio platser kan man fira in årstiden med eld och festligheter.

Jokim Jansson är inte orolig inför det stundande valborgsfirandet. "Vi har goda erfarenheter från tidigare valborgsmässoaftnar", säger han.

Jokim Jansson är inte orolig inför det stundande valborgsfirandet. "Vi har goda erfarenheter från tidigare valborgsmässoaftnar", säger han.

Foto: Mikael Sönne/arkiv

Västervik2019-04-28 13:00

Trots att vi haft meteorologisk vår en längre tid är nog valborgsmässoafton en högtid som ger vårkänslorna en extra skjuts för många. På Västervik Framåts Evenemangsguide är i skrivande stund tio firanden listade. Från Blankaholm i söder till Loftahammar i norr finns firanden för dem som vill.

Vi nämner några. I Överum arrangerar Överums Hembygdsförening. Där kommer musikkåren att spela tillsammans med en sånggrupp. Det blir brasa och fyrverkerier vid Vallonen, och senare blir det pubkväll med livemusik.

I Blackstad blir det traditionellt firande vid Bygdegården. Kyrkokören kommer att sjunga och det blir vårtal av Anette Danielsson. Även här firar man med brasa och fyrverkerier. Bygdegårdsföreningen och hembygdsföreningen står för arrangemanget.

Solstadström och Blankaholm gör gemensam sak och firar i Solstadströms folkets park. Det blir servering, eld, talare, lotterier och fika. Där är det samhällsföreningen som står bakom kvällen.

I Västervik blir det firande i två timmar. Västerviks manskör, vårtal, popkör och majbrasa blir det bland annat. Westervik Twirling Troop tänder brasan och bjuder på eldshow. Senare blir det coverband på scenen.

Men vädret kan ställa till det. Det är som de flesta vet torrt i markerna och någon kraftig nederbörd väntas inte innan valborg, enligt SMHI.

– Det ser ut som att det kan bli lite nederbörd under söndagen. Men annars ser det ut att vara fortsatt torrt under nästa vecka och inför valborgsmässoafton. Vi har utfärdat att det finns risk för både gräs- och skogsbrand i Kalmar län, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef vid Västerviks kommun, känner sig dock lugn inför firandet.

– Det finns alltid risker med att elda. Men vi har goda erfarenheter från tidigare valborgsmässoaftnar. De som anmält att man ska elda brukar oftast ha bra koll med både släckningsutrustning och övervakning. Så jag känner mig inte orolig, säger Joakim Jansson.

Förebereder sig räddningstjänsten på något speciellt sätt inför firandet?

– Nej det gör vi inte. Vi känner till var man anmält att man ska ha majbrasor. Vi har 28 personer i beredskap dygnet runt året om. Så vi är väl rustade att hantera en eventuell brand från en majbrasa om det skulle ske någon.

Varje morgon bedömer räddningstjänsten brandrisken utifrån väderföruttsättningar och den så kallade FWI-modellen.

– Utifrån de värdena gör vi en bedömning om det går att elda eller om det ska införas ett eldningsförbud. Vi hade ett möte i dag (läs torsdag) och kommer att ha ytterligare ett i morgon. Just nu ser det hoppfullt ut inför valborg.

Majelden är ett tecken för att våren är här. Men det kan vara farligt att elda på fel sätt.
Majelden är ett tecken för att våren är här. Men det kan vara farligt att elda på fel sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!