Så firades nationaldagen i Västervik

Stadsparken levde upp under nationaldagsfirandet med strålande sol, musik, dans och högtidstal.

Företagaren Manzar Rosinski höll nationaldagens högtidstal.

Företagaren Manzar Rosinski höll nationaldagens högtidstal.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-06-06 19:15

I Västervik startade nationaldagsfirandet på Spötorget. Där hade mängder av människor samlats för att vara med på marschen genom centrum och upp för Storgatan. Westervik twirling troop värmde upp publiken med ett antal nummer innan själva tågandet. Flaggor delades ut och det var flera som hade klätt sig i blått och gult dagen till ära. I spetsen av kortegen gick kulturenhetens Kerstin Rollsjö och Mårten Öhrling i folkdräkt. Väl framme i Stadsparken hälsade Alice Andersson, elev på Kulturskolan och konferencier för dagen, välkommen.

Kulturskolans musikelever och Gunnebo musikkår bjöd på både slagverk och stråkmusik. Innan det var dags för utdelning av stipendier. Kommunfullmäktiges ordförande, Sverker Thorén, höll i trådarna. Kommunens miljöstipendium gick till Tord, Tommy och Rickard Olsson i Flatvarp samt Västerviks frivilliggrupp för deras insatser vid saneringen av oljeutsläppet förra sommaren. Årets föreningsledare är Rickard Meijer för kreativt arbete i Västerviks handbollsförening.

Kulturstipendiet gick till Cécile Dambach och Frank Hinzmann Dambach, Lofta Caffè och Ankarsrums samhällsförening blev Årets ideella samhällsutvecklare. Harry Lund, estetelev och elev på Kulturskolan fick Con Amores musikstipendium. Odd Fellows delade ut 63 000 kronor till de tre Majblommeföreningarna i kommunen.

Företagaren Manzar Rosinski höll ett gripande högtidstal där hon berättade om hur hon kommit till Sverige som flykting och hur stolt och tacksam hon är över att vara en del av Västervik.

Nationaldagsfirandet avslutades av stämmorna från Västerviks manskör.

På Spötorget startade firandet av nationaldagen. Här är det Westervik twirling troop, en styrka på runt 60 barn, som kastar drillstavarna högt.
På Spötorget startade firandet av nationaldagen. Här är det Westervik twirling troop, en styrka på runt 60 barn, som kastar drillstavarna högt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!