Så är det att köra taxi i Västervik

Hon älskar att köra bil och att träffa människor. Eva Ankarvall berättar om hur det är att köra taxi i Västervik.

Taxichauffören Eva Ankarvall älskar att möta människor och älskar att köra bil.

Taxichauffören Eva Ankarvall älskar att möta människor och älskar att köra bil.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-06-25 19:00

Taxichauffören Eva Ankarvall har precis haft en körning till Gamleby. Hon svänger in på Stora torget i Västervik, stannar bilen, kliver ur och ger mig en stor kram trots att vi inte känner varandra.

Eva Ankarvall älskar att köra bil.

– Att köra taxi är att lära känna en stads själ från många olika håll och vinklar.

Eva är född och uppvuxen i Västervik. För sex veckor sedan flyttade hon "hem" igen efter att ha varit borta från staden i 35 år.

– När jag ringde till Västerviks taxi och frågade om jobb sa chefen "kunde du börja i går?". De behöver helt klart förare.

Eva Ankarvall arbetade tidigare som taxichaufför i Stockholm. Hon skaffade taxilegitimation 2002. Hon upplever en hel del skillnader mellan att köra taxi i Stockholm respektive Västervik.

– Här i Västervik får jag en personligare kontakt med kunderna. Jag råkar på samma kunder flera gånger, ibland till och med under samma dag. I Stockholm är man mer ute på sitt eget race och träffar nästan aldrig samma kund igen.

Eva Ankarvall gillar närheten och personligheten i Västervik. Chaufförerna har koll på stamkundernas behov. En del behöver hjälp ända fram till dörren, andra behöver hjälp med att plocka fram plånboken.

När Eva jobbade i Stockholm hade hon inte så mycket kontakt med de andra chaufförerna. I Västervik är det annorlunda. Chaufförerna brukar ta en kaffe tillsammans ibland. Just i dag sitter kollegorna Niklas Johansson och Roger Oskarsson på bänken utanför kontoret och Eva slår sig ner.

– Att vara social är a och o när man kör taxi. Man lär sig att ta folk, säger Roger Oskarsson.

Eva Ankarvall gillar att jobbet som taxichaufför är så varierat. Hon beskriver jobbet som "inspirerande, roligt, varierande och spännande".

– När jag går upp på morgonen har jag ingen aning om vad jag kommer att göra under dagen.

Hon älskar att träffa människor och att köra bil.

– Det är också fantastiskt kul att komma till min gamla hemstad och lära känna den på nytt genom att köra taxi.

Taxichaufförerna på Västerviks taxi har många olika uppdrag. De kör bland annat närtrafikresor och skolbarn till och från skolan.

Jag frågar om Eva känt sig rädd någon gång.

– Att bli rädd är inte ens ett val när man är taxichaufför. Om du är rädd känner kunden det direkt. När jag körde för Taxi Stockholm hade vi larm i bilarna och när vi larmade kom kollegorna direkt, oftast före polisen.

Taxichauffören Eva Ankarvall älskar att möta människor och älskar att köra bil.
Taxichauffören Eva Ankarvall älskar att möta människor och älskar att köra bil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!