S tÄgade traditionsenligt pÄ 1 maj

Europavalet och kampen mot högerkrafterna. Det var teman som Äterkom i fler tal hos socialdemokraterna.

Socialdemokraterna tÄgar uppför Storgatani VÀstervik.

Socialdemokraterna tÄgar uppför Storgatani VÀstervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

VĂ€stervik2019-05-01 16:18

Socialdemokraterna firade som vanligt första maj med ett tÄg frÄn Spötorget till Stadsparken. I tÀten gick Gunnebo musikkÄr.

I Är fanns inget nationellt dragplÄster, utan man förlitade sig pÄ lokala och regionala förmÄgor.

Riksdagsmannen Tomas KronstÄhl gav en exposé över tiden sedan valet. Han sade att Sverige fÄtt ett konservativt block med Sverigedemokrater, Kristdemokrater och "gamla Moderater".

– De nya Moderaterna Ă€r inte sĂ„ nya lĂ€ngre.

Han berömde Centerpartiet och Liberalerna för att vÄgat delta i den blocköverskridande överenskommelsen.

– Vi Ă€r dem ett tack skyldiga.

Det innebar inte att allt var frid och fröjd. KronstÄhl konstaterade att hans parti regerar med en budget som Àr en kompromiss mellan flera partier. DÀrför finns det inslag som han oroas av:

– Det Ă€r en budget som ökar inkomstklyftorna i landet ytterligare.

Han lÀt förstÄ att slopad vÀrnskatt inte lÄg högt pÄ hans önskelista.

SÄ gav han Sverigedemokraterna en kÀnga, genom att lÀsa högt ur en motion som partiet lagt i VÀsterviks kommunfullmÀktige. SD vill att VÀstervik ska bli en burhönsfri kommun. Partiet beskriver de dÄliga villkoren för burhönsen, och talar för djurens rÀtt till en drÀgligare och mindre stressande miljö.

– Jag hĂ„ller med till 100 procent i det som sĂ€gs, men jag har aldrig hört en Sverigedemokrat uttrycka sig lika fint om mĂ€nniskor. TĂ€nk om samma omsorg gĂ€llde afghaner och mĂ€nniskor pĂ„ flykt!

KommunalrÄdet Dan Nilsson inledde sitt tal med att konstatera att det politiska lÀget i VÀstervik var likt det i riket, det vill sÀga rörigt. Han beskrev hur partiet angreps bÄde frÄn vÀnster och höger.

– Men Ă€r allt sĂ„ dĂ„ligt i VĂ€stervik, undrade han, och började en upprĂ€kning av omrĂ„den dĂ€r han menar att kommunen rör pĂ„ sig i rĂ€tt riktning:

– Är det fel att byggs som aldrig förr? Det byggs en ny stadsdel, det byggs hyresrĂ€tter, bostadsrĂ€tter och villor. BĂ„de vĂ„rt Bostadsbolag och privata aktörer deltar.

Han rÀknade upp hur kommunen byggt nya skolor, förskolor och Àldreboenden de senaste Ären, och han pekade pÄ satsningen pÄ Campus.

SSU-talaren, Simon Josefsson frÄn Hultsfred, gjorde debut som förstamajtalare.
SSU-talaren, Simon Josefsson frÄn Hultsfred, gjorde debut som förstamajtalare.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!