Rutinerad duo vill skapa en jämlik vård

Gudrun Brunegård och Maud Ärlebrant är två av frontnamnen för Kristdemokraternas landstingsfrågor inför höstens val. Med framskjutna placeringar på vallistan för ett parti starkt förknippat med hälso- och sjukvårdsfrågor har duon många förslag och idéer.

Maud Ärlebrant och Gudrun Brunegård vill bland annat utrusta länets sjukhus så att ambulanstransporter bli möjliga.

Maud Ärlebrant och Gudrun Brunegård vill bland annat utrusta länets sjukhus så att ambulanstransporter bli möjliga.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-07-27 16:00

Gudrun Brunegård är ett rutinerat namn inom landstingspolitiken. I 20 år har hon varit verksam som bland annat politisk sekreterare och ledamot i landstinget. Maud Ärlebrant inledde sin politiska karriär strax efter förra valet, och har under de senaste 36 åren jobbat inom mödrahälsovården i Västervik.

– Jag har alltid varit intresserad av politik. Jag började engagera mig därför att jag vill vara med att tycka och påverka, säger Maud Ärlebrant.

I partiets landstingspolitiska valprogram presenterar duon flera förslag. Ett av dem är att utrusta länets sjukhus med helikopterplattor och tillsammans med övriga i sjukvårdsregionen införskaffa ambulanshelikopter med placering i Kalmar län.

– Det tycker jag som medborgare att man ska ha rätt till. Det kan skilja väldigt mycket runt om i landet i transporttid till sjukhusen. I länet finns inget sjukhus som är utrustat med någon helikopterplatta, i exempelvis Västervik får man transporteras till Mommehåls flygplats, säger Gudrun Brunegård.

Partiet vill även se en mer statligt styrd sjukvård med större fokus på jämlik vård och kortare vårdköer.

– Idag kan det skilja flera år i överlevnad vid cancersjukdomar beroende på var man bor. Vi måste ta ett större nationellt grepp, lägger Gudrun Brunegård till.

– Vi måste även satsa på fler distriktsläkare och utveckla primärvården för att avlasta akutsjukvården. Landstinget måste bli mer attraktiv som arbetsgivare, avslutar Maud Ärlebrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!