Riksdagsmän frågade ut utredare

I torsdags gästade utredaren Måns Rosén riksdagens socialutskott. Anledningen var Dokument Inifråns program om centraliseringen av kirurgiska ingrepp.

Socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) säger att arbetet med nivåstruktureringar i vården kommer att fortsätta - men hon betonar också att man måste ta hänsyn till vården som helhet.

Socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) säger att arbetet med nivåstruktureringar i vården kommer att fortsätta - men hon betonar också att man måste ta hänsyn till vården som helhet.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västervik2018-05-18 19:00

I programmen hävdade man att det fanns stora fel i en statlig utredning. Inte minst ifrågasattes ett påstående som fått stor spridning från utredningen om att en centralisering av kirurgiska ingrepp skulle kunna rädda 500 människoliv om året. I programmen radades en rad felkällor upp.

På torsdagen fanns den ansvarige utgivaren Måns Rosén på plats i riksdagens socialutskott för att svara på frågor om kritiken.

– Han sade att det fanns ett fel i beräkningen – att en person kunde förekomma på flera ställen i statistiken, säger utskottets ordförande Emma Henriksson (KD).

I tv-reportaget säger Måns Rosén att en del av siffran 500 människoliv är en uppskattning beroende på mörkertal som finns. Statistikkörningarna visade på 370 människoliv. Efter att Dokument Inifrån påtalat felet om att ett dödsfall kan ha räknats flera gånger gjordes en ny beräkning – då blir siffran 325 människoliv.

Västervikskirurgen Magnus Fröstorp har framfört en annan kritik: Om man driver specialiseringen av kirurgi långt, så kan det framför allt på mindre sjukhus leda till att kirurger tappar bredd, och kvaliteten i akutkirurgin äventyras.

– Det som inte framgick i programmen är att riksdagen, på alliansens initiativ, gjort ett tillkännagivande att vid nivåstruktureringen ska man inte bara titta på kvalitéten vid enskilda kirurgiska ingrepp. Man ska se till helheten också, säger Emma Henriksson.

I Dokument Inifrån beskrivs hur antalet akutsjukhus minskat kraftigt i Sverige de senaste decennierna. Utredaren Måns Rosén spår att den utvecklingen kommer att fortsätta, och talar om att ytterligare 10 –15 akutmottagningar kan försvinna.

Emma Henriksson (KD) kan inte svara på om det är trolig utveckling.

– Vården utvecklas ständigt. Vi kan inte hålla oss till några bestämda nyckeltal – att det ska vara ett visst antal kilometer till närmaste akutsjukhus.

Hon nämner hur akutvården utvecklats i norra Sverige, med mer avancerad ambulansvård, ambulanshelikoptrar och distansteknik.

– Alla patienter ska kunna få bra vård oavsett var man bor. Då kan det vara lösningar som kan förbättra vården även i andra delar av landet.

Trots kritiken i Dokument Inifrån tror Emma Henriksson att arbetet med nivåstrukturering av sjukvården kommer att fortsätta.

– Vården måste utvecklas, och vi stöder oss inte bara på Roséns utredning. Det finns mycket annan forskning, och erfarenheter från Sverige och andra länder. Jag tror själv aldrig att jag använt siffran om 500 människoliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!