Regionen drar åt svångremmen till följd av inflationen

Inflation och lågkonjunktur och minskat statsbidrag har satt press på regionen. På två år ska man ro i land sparåtgärder på 200 miljoner kronor. Och alla verksamheter måste hålla igen.

Alla regionens verksamheter måste strama åt. Så löd beskedet från regionstyrelsen på tisdagen. "Vi är inte ensamma om att befinna oss här", säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou.

Alla regionens verksamheter måste strama åt. Så löd beskedet från regionstyrelsen på tisdagen. "Vi är inte ensamma om att befinna oss här", säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou.

Foto: Collage

Västervik2023-04-18 18:00

Så löd beskedet från regionstyrelsen på tisdagen.

– Hur det specifikt kommer att påverka verksamheten på Västerviks sjukhus är för tidigt att säga, kommenterar sjukhuschef Sibylle Loo när vi når henne över telefon strax efter att ett pressmeddelande om de kommande besparingarna gått ut.

– Nu behöver vi diskutera det här inom förvaltningen, på verksamhetsnivå.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S):

– Det är ju ingen hemlighet att regionerna befinner sig i ett väldigt utmanande ekonomiskt läge med inflation, ökade kostnader och det oroliga världsläget – detta i kölvattnet av coronapandemin.

– Vi är inte ensamma om att befinna oss här. Alla regioner står inför prognosticerade underskott. Det handlar om underskott i miljardstorlek om man ser till hela sektorn. Och vi drabbas trots allt något mildare än många andra regioner eftersom vi haft en relativt stabil ekonomi.

Ett område där man från regionstyrelsens sida är särskilt tydlig rör kostnaderna för inhyrd personal i sjukvården – den måste minska. 

Målet är att vara oberoende av hyrbolagspersonal redan under nästa år, 2024, vilket då innebär att kostnaderna för bemanningspersonal är mindre än två procent av de totala personalkostnaderna.

För att få fler sjuksköterskor att ta anställning inom regionen lockar man nu med olika förmåner, som exempelvis en extra veckoslutsersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!