Råkade gräva genom fornminne

Eon Elnät Sverige AB får betala 40 000 kronor i företagsbot efter att ha grävt ut en stenåldersboplats på Vida i Lofta socken.

Inte just den här grävskopan som grävde sig genom stenåldersboplats i Vida.

Inte just den här grävskopan som grävde sig genom stenåldersboplats i Vida.

Foto: Axel Öberg / SvD / SCANPIX

Västervik2019-02-28 21:44

Det var i juni 2016 som Eon Elnät Sverige AB skulle byta ut luftledningar mot nedlagda ledningar mellan bland annat Harg och Vida. En sträcka på 700 meter. För att utföra grävningen i det fornminnestäta området krävdes tillstånd från länsstyrelsen, en så kallad arkeologisk övervakning. Länsstyrelsen beslutade att tillåta det i form av att schaktmassorna skulle kontrolleras i samband med arbetet.

Men den största delen av grävningen utfördes utan att någon arkeologiskt kunnig övervakade schaktningen. Först när drygt hundra meter av sträckan återstod kopplades Västerviks museum in, de hittade bland annat en trindyxa i grönsten och fragment av bränd lera.

Eon Elnät Sverige AB har erkänt och förklarar att de handlade med oaktsamhet och har gått med på att betala företagsboten på 40 000 kronor, lika mycket som åklagaren begärt.

I domen skriver Kalmar tingsrätt att utredningen sedd tillsammans med bolagets inställning visar att ett oaktsamt brott mot kulturmiljölagen har begåtts. Utredningen visar också att Eon Elnät Sverige AB inte gjort vad som skäligen kunde krävas för att förebygga brottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!