Polisen utreder stor stöldhärva – tre sitter häktade

Ett stopp av en bil utanför Ringarum ledde fram till att en stor mängd stöldgods hittades. Tre män sitter häktade misstänkta för häleri.

Stöldgods från ett inbrott på Bryggaren ha hittats. En man i 20-årsåldern misstänkts för att ha deltagit i stölden.

Stöldgods från ett inbrott på Bryggaren ha hittats. En man i 20-årsåldern misstänkts för att ha deltagit i stölden.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-11-15 10:12

Det var i fredags som polisen i Östergötland stoppade en bil på E22 i höjd med Ringarum. Polismännen hajade till när de upptäckte att det fanns ett stort antal datorer och surfplattor i bilen – totalt ett 30-tal.

Passagerarna i bilen, tre män från Västervik, greps och anhölls senare, och fick inledningsvis sitta anhållna i Norrköping. Brottsligheten visade sig ha anknytning till norra Kalmar län. Därför har de förts över till arresten i Västervik.

På tisdagseftermiddagen häktades männen misstänkt för häleri, men Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen säger att den misstanken kan förändras allteftersom utredningsarbetet fortskrider.

Just nu arbetar polisen med att knyta de hittade datorerna till inbrott som begåtts i regionen. Man kommer också att undersöka om spår som säkrats vid de inbrotten kan knytas till de tre männen, så att misstankarna kan utvidgas från häleri till stöld.

Redan nu säger polisen att spår från ett inbrott i Bryggaren i Västervik pekar mot en av männen, en 21-åring. Utöver häleri är han därför misstänkt för stöld.

Så här långt har man kunnat konstatera att några av de stulna datorerna utöver inbrottet i Bryggaren kommer från fyra inbrott: Älghults skola i Kronobergs län, Ingatorps skola i Jönköpings län, Kristdala livs och Södra Vis skola.

De tre männen är kända av polisen sedan tidigare. En av dem ska vara dömd för liknande brottslighet. Eftersom häktet i Kalmar är fullt för närvarande sitter de tre männen tills vidare i arresten i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!