Men det finns det hopp. Även om antalet fall av hudcancer närmast fördubblats om man jämför med 1990 är antalet dödsfall till följd av sjukdomen på samma nivå som 1990. Antalet som får sjukdomen och överlever har därmed ökat markant. Något som är genomgående på de flesta formerna av cancer. Dels har diagnosmetoderna förbättras och därigenom upptäcks sjukdomen tidigare, dels har behandlingarna blivit bättre.
Ovanlig blodcancer
Vår tidning har fått en tala med en kvinna som kämpat sig igenom inte bara en utan två angrepp av en variant av myelom. Det är en relativt ovanlig blodcancer där benmärgen producerar vita blodkroppar som i sig är cancerceller. I Sverige förekommer, om man räknar ihop alla former av myelom, 6,6 fall per 100 000 invånare per år. I hennes fall gick behandlingen ut på att döda alla vita blodkroppar och därefter genomföra en stamcellstransplantation. Det innebär en flera månader med extrem smittkänslighet. Kvinnan har valt att framträda anonymt.
Jobbig isolering
Är behandlingen jobbig?
– Eftersom man är så smittkänslig är det säkrast att hålla nere kontakterna med andra människor till ett minimum. Det blir en isolering som i sig är väldigt jobbig.
Fick du några bieffekter av behandlingen?
– Ja, den här gången har jag har fått en del skador på nervändar i ben och fötter av cellgifterna. Det ilar och hugger i dem ibland. Dessutom tappade jag håret båda gångerna.
Dyra peruker
Vad får man för hjälp när man tappar håret?
– I Västervik får man 2 000 kronor som hjälp till en peruk. I Västervik finns det en enda damfrisör som har avtal med landstinget att vända sig. Peruker kostar idag runt 5 000 kronor. Jag kan tycka att det är lite orättvist om man jämför någon som blivit drabbad av en svår sjukdom med någon som gjort bröstförstoring eller andra skönhetsförbättrande operationer och därefter blir konvalescent, och då får hela sjukskrivningen betalad av försäkringskassan och skattebetalarna.
Tycker du att det finns bra alternativ till peruk?
– Ja visst gör det. En del väljer såklart att vara helt kala, men av de som inte väljer peruk blir det oftast någon form av huvudbonad på sig. Det blir kallt att vara kal. En del landsting bjuder på mössa och i till exempel Stockholms landsting erbjuds man en gratis mössa med hårslingor som kommer ner ur den. Lite tuff ser den ut även om den bara finns i tre olika hårfärger.
Hur mår du idag?
– Jag är riktigt pigg, det enda jobbiga som är kvar är det där med ilningar och hugg i ben och fötter. Men jag hoppas att det skall försvinna på sikt.
Alla blir inte skalliga
På Landstinget i Kalmar län har man olika nivåer på stödet beroende på var i länet man befinner sig.
– Det är inte alla cancerbehandlingar som leder till håravfall men till exempel radiologisk behandling av tumörer i huvudet kan leda till permanent förlust av håret, berättar Magnus Lagerlund som är basenhetschef och överläkare på onkologiska kliniken i Kalmar.
Håret brukar komma tillbaka
Magnus Lagerlund förklarar vidare att det inte är alla cytostatikabehandlingar som leder till håravfall och av de behandlingar där håravfall blir resultatet är det vanligen endast under själva behandlingstiden som hjässan är bar. Därefter brukar håret komma tillbaka, därför är det en mindre ersättningsnivå för patienterna som ändå känner att de vill ha en peruk under den perioden. Självklart kan patienterna få en högre ersättning om det visar sig att förlusten av hår är permanent.
Riktlinjer för stödet
Enligt våra riktlinjer beror det på diagnos eller orsak till håravfall vilken nivå på ersättning som landstinget erbjuder. Det rör sig om 2 000, 3 500 eller 7 000 kronor per år som patienten kan få. På kliniken i Kalmar använder man oftast summan av 3 500 kronor per år.
– Vi har diskuterat stödet internt en tid det och funderar på att justera stödet till de som behöver peruk för kortare eller längre tid. Stödet som utgår nu har några år på nacken, avslutar Magnus Lagerlund.