Opera i Västervik – för första gången på mycket länge

Såvitt Torgil Höckergård känner till har det inte spelats en operaföreställning live i Västervik de senaste 35 åren. Men i november blir det Puccini på Bryggaren.

La Bohéme, i Malmö operas version. Rodolphe spelas av Tigran Hakobyan, Mimì av Elin Eriksson. Utöver sju sångare finns tre musiker på scen, som spelar cello, violin och piano.

La Bohéme, i Malmö operas version. Rodolphe spelas av Tigran Hakobyan, Mimì av Elin Eriksson. Utöver sju sångare finns tre musiker på scen, som spelar cello, violin och piano.

Foto: Pressbild

Västervik2022-09-16 21:00

– Opera är ganska smalt, men jag hoppas att nyfikenheten ska ta överhanden och att vi kan fylla salongen, säger Höckergård, ordförande i Västerviks riksteaterförening.

Det är Malmö operas uppsättning av "La Bohéme" som gör ett turnéstopp i Västervik den 5 november, med sju sångare och tre musiker.

Meningen var först att det i våras skulle bli en annan mindre känd föreställning från Malmöoperan, Bryggarens renovering sköt upp allt. Nu blir det alltså en klassiker i genren, med duetten "Så kall ni är om handen" som det kanske mest kända stycket.

undefined
Torgil Höckergård, ordförande i Västerviks Riksteaterförening, berättar att operaföreställningen är en rejäl ekonomisk satsning som möjliggörs av att kommunen låtit dom behålla pengar som var avsett för programpunkter under pandemin.

Det glesa programmet under pandemin har gjort att föreningen har kvar pengar till ett mer ambitiöst höstprogram 2022. Först ut blir en soppteater om Cornelis Vreeswijk den 30 september, med Mikael Edfelt.

Den 12 oktober blir det berättarteater på Mogården i Vråka, med Maria Arnadottir.

Sedan återvänder publikfavoriterna 123 Schtunk den 10 november med sin parodiska version av August Strindbergs "Dödsdansen". 

Den 24 november kommer så Marianne Mörck med sin version av "Britt-Marie var här", baserad på Fredrik Backmans bok.

undefined
Operasångerskan och skådespelaren Marianne Mörck kommer till Västervik med sin enmansföreställning "Britt-Marie var här", som också filmatiserats med Pernilla August. Torgil Höckergård berättar att den förvisso spelades i Oskarshamn förra året, men önskats hit av föreningens publik.

Nystarten för Bryggaren, och satsningen på ett kulturkvarter som inletts, gläder Torgil Höckergård. Än gäller renoveringarna dock mest scenen och logerna, noterar han, så publiken kommer att känna igen sig. Stolarna byts först i vår. 

Tre barnföreställningar spelas också i höst, bland annat Dotterbolagets "Oj, nu blev jag lite blyg" i Gunnebo den 19 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!