Västervik blir värd för stor båtträff – i fyra dagar

Över 200 veteranbåtar från hela landet väntas till Västervik i juli när Classic Boat Meet arrangeras för första gången i Västervik. För att kunna ta emot alla båtar kommer 200 meter brygga att läggas ut.

Richard Bergström på Pampas Marina berättar att hamnen ska byggas ut med 200 meter bryggor för att kunna ta emot besökarna i sommar.

Richard Bergström på Pampas Marina berättar att hamnen ska byggas ut med 200 meter bryggor för att kunna ta emot besökarna i sommar.

Foto: Kollage

Västervik2022-03-31 12:30

Bakom evenemanget står bland andra Richard Bergström på Pampas Marina. Han berättar att det kommer att byggas 200 meter bryggor inför evenemanget.

– När bryggorna är på plats har vi möjlighet att skapa ett unikt evenemangsområde. Förutom att få plats med båtarna finns det också perfekta förutsättningar där vi kan göra om båthallarna till konsert och middagslokaler.

När evenemanget är över kommer bryggorna att finnas kvar.

– Det är en investering för framtiden på miljontals kronor, säger Bergström.

En medarrangör är föreningen Motor Yacht Society, MYS. 

– Vi planerar för regattor, visningar, prova-på-segling, musikunderhållning och mycket mer, säger Gunnar Haglund, ordförande i MYS i ett pressmeddelande.

Även de lokala segelklubbarna kommer att vara engagerade i arrangemanget som varar mellan den 20 och 23 juli. Det kommer tidsmässigt att ta vid där Hasselörodden slutar.

Vem tog initiativet till evenemanget?

– Det fanns ett uppdämt behov efter pandemin bland föreningens medlemmar att få träffas. I augusti förra året fick jag frågan av föreningen om jag inte kunde ordna något, säger Richard Bergström.

Att Bergström fick frågan var inte en slump. Utöver att han är entreprenör i båtbranschen, har han varit medlem i MYS sedan föreningen grundades i början av 70-talet. Han är själv stolt ägare av en veteranmotorbåt som han renoverat upp.

Han vände sig till kommunledningen i Västervik och presenterade planerna på ett evenemang. Där fick han tummen upp.

– Det passade dem väldigt bra. De söker evenemang som stärker Västervik som en skärgårdsstad.

Båtträffen är inte tänkt som ett årligt återkommande evenemang i Västervik, även om Richard Bergström låter övertygad om att evenemanget kan återvända hit fler gånger om det blir lyckat. Senast föreningen arrangerade något liknande var 2012 i Nynäshamn.

– På så sätt är det här lite exklusivt, säger Gunnar Haglund, ordförande i MYS.

Han betonar att inte bara motordrivna båtar är välkomna.

– Vi hoppas på äldre segelbåtar, allmogebåtar och snipor. Vi vill vara ett välkomnande arrangemang.

Vad kan man vänta sig för ålder på båtarna? Gunnar Haglund berättar att medelåldern på de båtar som är anslutna till MYS ligger på 85 år.

– Och det är båtar som används på samma sätt som när de var nya. Det är ganska fantastiskt!

Vid Pampas marina ska det byggas ut med fler bryggor inför sommarens event.
Vid Pampas marina ska det byggas ut med fler bryggor inför sommarens event.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!