Nya simhallen börjar ta form på Bökensved

Arbetet med den nya simhallen på Bökensved – en tillbyggnad till den nuvarande – är i gång sedan ett drygt år tillbaka. Och nu börjar man kunna se att det händer saker, att en byggnad börjar ta form.

Nu kan man se att det händer saker på Bökensved. Pelare och betongelement monteras.

Nu kan man se att det händer saker på Bökensved. Pelare och betongelement monteras.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-03-11 19:35

De senaste dagarna har nämligen pelare och prefabricerade betongelement levererats och börjat monteras.

– De första sex månaderna handlade det bara om att skapa en arbetstomt och att etablera mediaförsörjningen (värme, el och vatten), säger Bostadsbolagets Stefan Karlsson som är projektchef för arbetet.

Han berättar att källarplanets fasad mot öster och söder sätts upp den här veckan, och att nästa steg blir att gjuta entréplanet.

undefined
Exteriörbild. Så här kommer tillbyggnaden att se ut när den är klar vilket beräknas bli runt årsskiftet 2022/2023.

För närvarande ser det mesta ut att gå enligt agendan, både i fråga om tid och ekonomi, konstaterar han med en viss lättnad.

– Startskottet gick ju ungefär samtidigt som pandemin bröt ut. Jag var lite orolig att det skulle få många negativa konsekvenser för vårt arbete, exempelvis att leveranser skulle försenas. Men så blev det inte, glädjande nog. 

Däremot fick man se till att dubbla antalet arbetsbodar för hantverkarna, och sådana har det varit strykande åtgång på det senaste året, förklarar Stefan Karlsson.

undefined
Nu kan man se att det händer saker på Bökensved. Pelare och betongelement monteras.

Så vem utför arbetet då?

Av de hittills sammanlagt 15 entreprenörer som Bostadsbolaget efter upphandling anlitat för de olika arbetena med bygget, är tio lokala eller regionala företag.

– Oftast brukar man vid projekt likt detta anlita en huvudentreprenör som sedan i sin tur anlitar underentreprenörer. Men vi har valt så kallad delad entreprenad för möjligheten att kunna skräddarsy arbetet och för att kunna bygga billigare. 

– Vi har så att säga kapat ett led. Samtidigt betyder det att det ligger ett större samordningsansvar på oss.

Tillbyggnaden, etapp 1, kommer när den är klar att rymma en 25-metersbassäng och även ett fantasilandskap med grunt vatten för de yngsta barnen. Och om allt fortsätter att gå enligt plan beräknas byggnaden vara färdig och kunna tas i anspråk vid årsskiftet 2022/2023.

Budgeten som är avsatt för etapp 1 ligger på 110 miljoner kronor.

undefined
"Än så länge håller vi tidsplanen", säger Stefan Karlsson som är projektchef.

Vad gäller etapp 2 av utbyggnaden på Bökensved finns ett förslag till ombyggnad och/eller renovering av den befintliga simhallen. Men i fråga om det är inget förslag ännu beslutat.

Vilka miljö- och energibesparingsåtgärder vidtas i den nya delen?

– Det har investerats mycket i vattenåtervinning i det här projektet, både för tillkommande och befintliga bassänger. Det inbesparar cirka 70 procent av vattenreningens förbrukning, något som beräknas motsvara 3094 kubikmeter vatten årligen.

undefined
Stefan Karlsson är tacksam över att pandemin inte har försenat arbetet med tillbyggnaden.
Under måndagen kom elva pelare på plats och på tisdagen påbörjades arbetet med att montera prefabricerade betongelement till källarplanet.
Under måndagen kom elva pelare på plats och på tisdagen påbörjades arbetet med att montera prefabricerade betongelement till källarplanet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!