Ny modell testas för ökad trygghet

Cocooning är en modell, importerad från England, som snart ska testas i lokalpolisområde Västervik samt i Växjö kommun. Förhoppningen är att modellen ska kunna förebygga inbrott, öka uppklarandeprocenten och skapa en större känsla av trygghet hos villaägare och hyresgäster.

Lisa Koblanck är kommunpolis i Västervik.
Polisens volontärer som knackar dörr kommer att ha märkta västar på sig, förklarar hon.

Lisa Koblanck är kommunpolis i Västervik. Polisens volontärer som knackar dörr kommer att ha märkta västar på sig, förklarar hon.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-08-24 19:00

Det berättar Lisa Koblanck från Västervikspolisen.

Den 17 september kallas polisens volontärer till polishuset i Västervik för att informeras om arbetssättet.

Att man ska testa modellen är ett direktiv från polisregion syds ledning i Malmö. Efter testperiodens slut ska arbetet sammanfattas och utvärderas av Malmö högskola.

I korthet handlar det nya greppet om att polisen efter ett inbrott ska knacka dörr i alla vädersträck runt det hus som drabbats.

– Statistiken pekar på att det föreligger en förhöjd risk att fler kommer att drabbas den första tiden efter att ett inbrott begåtts i ett område, säger hon.

I ett första skede blir det polisens volontärer som knackar dörr för att höra efter med de närboende om de sett eller hört något särskilt vid tidpunkten för inbrottet.

– Utifrån volontärernas noteringar arbetar sedan polisen vidare med att inhämta mer information.

Polisens volontärer är vanligt folk, det vill säga inte yrkesverksamma poliser, som fått några timmars utbildning av polisen för att kunna hjälpa till i olika situationer, exempelvis kan de få göra insatser i samband med större evenemang och dylikt.

I lokalpolisområde Västervik ingår från och med 1 september sex kommuner totalt: Västervik, Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Mönsterås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!