Ny friskola startar nästa år i Gertrudsvik

Kommunen sa nej, men Skolinspektionen säger ja. Alphaskolan får tillstånd att starta en ny F-9-skola för 250 elever i Västervik.

Joachim Björkman är en av grundarna till Alphaskolan och nya Omegaskolan.

Joachim Björkman är en av grundarna till Alphaskolan och nya Omegaskolan.

Foto: Pressbild/Alphaskolan

Västervik2021-09-10 16:24

Beskedet från Skolinspektionen kom förra veckan och skolan, som ska heta Omegaskolan, startar nästa höst i Gertrudsvik. Där har Alphaskolan redan en förskola. 

– Det här har vi längtat efter länge. Vi har haft en vision om att få ta hand om barnen under ett längre tidsspann och få chans att forma dem från förskoleklass till att de är 16 år, säger Joachim Björkman, en av Alphaskolans grundare. 

Alphaskolan, eller Kunskapsnavet som ägarbolaget heter, driver redan idag en högstadieskola i centrala Västervik med 150 elever. 

Det är Skolinspektionen som ger tillstånd för att starta nya skolor, men kommunen får möjlighet att tycka till. Västerviks kommun har avrått från att låta Alphaskolan starta en ny skola, med hänvisning till att det skulle påverka kommunens ekonomi negativt. I en utredning från barn- och utbildningsförvaltningen sägs att det redan i dag råder en överetablering av skolor i kommunen. 

Finns det verkligen utrymme för en ny skola för 250 elever i Västervik?

– Tittar man på hur Västervik expanderar så växer staden mycket åt det hållet. Gertrudsvik växer, och det finns planer på att expandera i Jenny. Vi har varit tvungna att tacka nej till barn till förskolan, för trycket är så stort därute, säger Joachim Björkman. 

Tanken är att växa långsamt. I höst börjar man med 25 elever i förskoleklass, i lokaler som finns på Gertrudsvik, för att så småningom bygga nya lokaler. Den gamla högstadieskolan i centrum kommer att finnas kvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!