Nu rustas båken upp

I våras kom beskedet att Västerviks kommun köper Spårö båk av Sjöfartsverket. Prislappen fastställdes till en krona, och i avtalet framgick det att Sjöfartsverket skulle rusta upp båken innan köpet. Nu är det arbetet igång.

" Vi borde vara helt klara inom två till tre veckor, säger Jonas Svensson, projektledare hos Sjöfartsverket.

" Vi borde vara helt klara inom två till tre veckor, säger Jonas Svensson, projektledare hos Sjöfartsverket.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-09-07 19:30

– Just nu är vi i full gång med renoveringen och vi ska bland annat måla om, laga taket och fixa till putsen. Vi har en intern underhållsavdelning som sköter renoveringen, säger Jonas Svensson, projektledare hos Sjöfartsverket.

Renoveringen av landsmärket skulle från början ha varit klart till sommaren, men efter att en häckande berguv upptäcktes i området flyttades arbetet fram då man inte fick störa fågeln.

– Båken har ju ett kulturhistoriskt värde för Västervik, och att kommunen nu tar över ansvaret för den är en jättebra lösning, fortsätter han.

När beräknas arbetet vara färdigt?

– Det är lite svårt att uppskatta. Men vi borde vara helt klara inom två till tre veckor. Vi använder bland annat en helikopter för att transportera byggmaterial upp till båken.

Jonas Svensson berättar att renoveringen av Spårö båk under åren har fått stå tillbaka då andra projekt har prioriterats. När kommunen nu tar över ägandet blir den ett enskilt byggnadsminne enligt kulturmiljölagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!