– Vi börjar pumpa idag, berättar Ruben Öberg, VA-chef i Västerviks kommun, när vår tidning får kontakt med honom under tisdagen. Öberg är nöjd med hur vattensituationen utvecklats under våren och sommaren om man jämför med föregående år.
– Förra året började vi pumpa redan i maj och i år har det dröjt ända till slutet av augusti så det är en klar förbättring. Det här regleras av vattendomen och vi kan inte börja pumpa i förebyggande syfte utan måste vänta tills Hjorten är 19,3 meter över havet.
Har ni märkt någon bestående minskning av vattenförbrukningen.
– Ja, vi ser ju det på våra produktionssiffror, berättar Ruben Öberg. Förbrukningen har minskat med ungefär 10 till 15 procent. Det verkar som om användarnas medvetenhet om vattenbristen har ökat.
Finns det några planer på att införskaffa en avsaltningsanläggning som man gjort på Öland?
– Nej, det är en så pass dyr lösning att det är det absolut sista alternativet, förklarar Öberg.
Pågår några andra projekt som påverkar grundvattennivåerna?
– Vi stöttar ett projekt med att bygga en dagvattendamm i Ernebergsfältet som syftar till att kunna använda dagvatten för att kunna blåsa fram snö till skidspåren, berättar Öberg.
Kommer Västerviks kommun att börja ställa om för att använda vatten från dusch, handfat och köksavlopp för användning till bevattning och gödning?
– Det är i så fall ganska långt in i framtiden och då bara på nybyggnationer, anser Öberg. Det är en allt för stor kostnad att byta ut det befintliga avloppssystemet och lägga in fler rör i husen. Just nu pågår sådana försök i ett nybyggt område i Helsingborg och några andra ställen i Sverige. I och med att det först nu börjar prövas kommer det ta många år innan det används regelmässigt i nybyggnationer eller renoveringar.