Nu dyker de ner till vraket igen

Nya dykningar på vraket Mars ska utöka utställningen på Västerviks museum.

Vraket ligger utanför norra Ölands kust.

Vraket ligger utanför norra Ölands kust.

Foto: Kirill Egorov

Västervik2019-07-06 07:00

Det var år 2011 som västerviksdykarna, Ocean Discovery, hittade och dök på vraket Mars för första gången. Mars eller Makalös, som skeppet också kallas, sjönk i strid år 1564. Nu, fler hundra år senare dyker man på vraket, beläget en bit utanför norra Öland. På Västerviks Museum finns en permanent utställning om skeppet. Veronica Palm, biträdande museichef och arkeolog, berättar om sommarens nya dykningar.

– Till skillnad från förra årets fältarbete kommer man att fokusera på alla de föremål som ligger utspridda runt omkring fartyget. Förut har man fokuserat mycket på själva skeppet.

Dessa föremål är bland annat skelettrester, vapen och husgeråd.

– Det kommer berätta mer om hur livet på båten såg ut och hur det var mitt under ett brinnande sjöslag.

Veronica palm berättar att man, med Mars, endast jobbar med ickedestruktiv arkeologi. Det innebär att man inte går in och gräver i vraket.

– Den här gången kommer vi jobba med digital form och 3D istället. Det kommer finnas en karta över vrakplatsen med alla föremål utmärkta. Vissa föremål kommer och att skrivas ut i 3D så att man kan se dem i sin verkliga storlek.

Att man jobbar med ickedestruktiv arkeologi har fler anledningar. Att gå in i vraket och börja plocka upp delar, destruktiv arkeologi, är både dyrt och kräver mycket jobb. Ett sådant projekt innebär också att man inte kan säkerställa att vrakets befintliga skick inte kommer att försämras.

Förutom att de första dykarna på Mars kom från Västervik så har skeppet ingen direkt koppling till Västervik. Veronica Palm berättar att det handlar om tur, att de fick hålla den första utställningen. Dykarna hade tillsammans med en grupp forskare ett möte, på just Västerviks Museum, om hur man skulle gå vidare med vrakfyndet. Där fick museet frågan om de ville ha en utställning.

– Sen har ju det marina 1500-talet en väldigt tydlig koppling till Västervik och Tjust-bygden. Här byggdes en hel del örlogsskepp på begär av kungen, berättar Veronica Palm.

Hon förklarar vilken betydelse Mars har haft för Västervik.

– Från att ha varit ett museum med lokal historia lockar vi nu både nationellt och globalt. Det är svårt här inne att förstå exakt hur stort det är, allt kring Mars.

National Geographic kommer att göra ett program om vraket. Där kommer Mars att tävla med hela städer som sjunkit. Mars är dragskeppet för Västerviks museum.

Dykningarna på Mars Makalös fortsätter.
Dykningarna på Mars Makalös fortsätter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!