Socialminister Hallengren (S) om Västerviks sjukhus

Tillsammans med sina lokala partikamrater pratade socialminister Lena Hallengren (S) på fredagen om huruvida Västerviks sjukhus riskerar att privatiseras med ett borgerligt styre. Malin Sjölander (M) tillbakavisar starkt den spekulationen.

Lena Hallengren besökte Västervik på fredagen, för att prata om privatisering av vården.

Lena Hallengren besökte Västervik på fredagen, för att prata om privatisering av vården.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2022-08-19 16:23

På fredagen var socialminister Lena Hallengren (S) på plats vid Västerviks sjukhus. Tillsammans med regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) och kommunalråd Dan Nilsson (S) pratade hon om privatisering av sjukvården. Lena Hallengren (S) började med att beskriva Västerviks sjukhus som "fantastiskt", och tog sedan upp välfärden i ett nationellt perspektiv.

– Det är ingen tvekan om att marknadskrafterna har fått spela en väldigt stor roll, och sönderprivatiseringen har gått långt, sa Hallengren och fortsatte:

– Vi har ett läge i Kalmar län och Västervik som är väldigt gott. Det S-ledda styret i länet har klokt nog inte sålt ut några sjukhus, har inte det på agendan. Men Moderaterna har på nationell nivå bestämt sig för att de ska verka för att fler sjukhus säljs ut.

undefined
Mattias Adolfson, Peter Vretlund, Angelica Katsanidou, Lena Hallengren och Dan Nilsson vid fredagens presskonferens utanför Västerviks sjukhus.

Angelica Katsanidou (S) riktade frågan direkt till regionråd Malin Sjölander (M):

– Kan man säga till våra väljare, att man vid en valvinst garanterar att man inte kommer att sälja ut Västerviks sjukhus?

Dan Nilsson (S) i sin tur menade att han också ville ha svar på den frågan.

– Man får ont i magen när man tänker på det, sa han, och fortsatte:

– Jag kräver också ett svar, vill man sälja ut Västerviks sjukhus?

undefined
Malin Sjölander (M), oppositionsråd och vice ordförande i regionstyrelsen, säger att det inte finns några planer på att sälja ut Västerviks sjukhus.

Malin Sjölander (M) menar att man inte alls har planer på att privatisera sjukhuset.

– Vi i regionmoderaterna har överhuvudtaget inte med det i vårt handlingsprogram. Däremot pekar man ut sjukhus som är specialiserade på vissa områden i partiprogrammet på nationell nivå. Sankt Görans sjukhus i Stockholm är ett exempel, det finns ett par till. Det är inte applicerbart på Västervik, i vårt län finns inte det scenariot, säger hon.

Sjölander passar på att rikta en känga mot Socialdemokraterna själva gällande privatisering.

– Socialdemokraterna har genomfört den största privatiseringen av sjukvården i mannaminne. 250 miljoner läggs årligen på sjukvård som utförs av privata bolag i regionen, när man får ta in hyrpersonal därför att det är personalbrist. Snacka om att privatisera vården.

Dan Nilsson (S) sa även att ett amerikanskt tillvägagångssätt inom vården leder till att man kan köpa sig före i vårdköer genom privata försäkringar.

– Finns det aktörer som kan se till att man slipper vänta på vård så ska inte politiken stå i vägen för det, säger Sjölander (M).

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!