Jag har haft akvarier som hobby nästan hela mitt liv, berättar Mikael Wolfbrandt som förutom att ha akvarier som hobby även arbetar på Naturum och där är en av de som ansvarar för akvarierna. Skall jag vara noggrann är jag väl egentligen specialist på vatten och vattnets kvalité förtydligar han.
Vanliga akvarier kräver en massa extra tillbehör
När man tittar runt bland akvarierna i ser man tydligt att det bara är ett par stycken som innehåller en luftpump. För den som någon gång köpt ett akvarium kan det låta konstigt. Då fick man ju köpa pump, doppvärmare, slamsug, fönsterskrapa och ett antal burkar och flaskor för att starta sin lilla fiskbalja.
Lowtech-akvarium
Jag tänkte till lite och kom på att i sitt naturliga tillstånd har inte fiskarna vare sig luftpump eller doppvärmare. Istället försöker jag få miljön i akvariet att bli så lik deras naturliga miljö som möjligt. Det innebär att lampan får bli solen som värmer vattnet, dessutom blir det ju en del restprodukter som faller ner från fiskarna och det bryts i sin tur ner av bakterier som värmer bottengruset som därigenom värmer vattnet, förklarar Mikael Wolfbrandt
Bara syret kvar
Sedan var det egentligen bara syretillförseln kvar att lösa. Växter som utsätts för ljus producerar ju syre, alltså har jag provat mig fram tills jag hittade en lagom balans för att få till ett perfekt kretslopp. Rutorna hålls fria från alger av snäckor som är de perfekta nedbrytarna. Om någon fisk dör är den borta på ett dygn, berättar Mikael Wolfbrandt som kallar tekniken lowtech alltså lågteknik.
Bottenslammet värmer
I ett lowtechakvarium byter man vatten någon gång i månaden och då mindre mängd än i ett normalt akvarium, inte heller suger man bort några större mängder slam från bottengruset då det ju är en del av uppvärmningen.
Många av vännerna undrar varför jag har så många akvarier, men det är enkelt, jag tycker det är spännande att få arter att föröka sig och då blir det att man byter bort avkomman och får nya sorter som man vill få att föröka sig. Det blir en positiv cirkelgång där jag får fler och fler arter.
Ovanliga fiskar
De här är inte speciellt vanliga, säger Micke och visar ett lite större akvarium. De här fiskarna heter Fläckig Ctenopoma. De är köttätare. Jag brukar ge dem tinad sej. Det går ganska snabbt när de äter. Dessutom är de lite speciella då de har ett labyrintorgan i huvudet som gör att de kan andas luft och omvandla den till syre om det skulle vara dåligt om syre i vattnet. Entusiasmen går inte att dölja. Mikael Wolfbrant är en fena på fiskar.