"Märks att barnen blir mer medvetna"

På fredag arrangeras Vegetariska dagen på flera skolor runt om i länet. Syftet är att uppmärksamma fördelarna med den vegetariska kosten, och kommunens skolor och äldreboenden serverar dagen till ära enbart köttfria rätter.

Under morgondagen kommer kommunens alla skolor och äldreboenden att servera vegetariska rätter.

Under morgondagen kommer kommunens alla skolor och äldreboenden att servera vegetariska rätter.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-01-31 12:00

På Breviksskolan i Västervik ser man fram emot fredagens vegetariska dag. Marie Adolfsson arbetar som kock i skolans kök. Hon berättar att det idag är större fokus på det vegetariska än tidigare.

– Det märks att framförallt barnen blir mer medvetna. Det blir fler och fler elever som vill testa det vegetariska, säger hon.

Marie förklarar att alla vegetariska rätter är näringsbedömda så att eleverna får i sig allt som behövs för en dag i skolan. Under morgondagen kommer alla kommunala förskolor och skolor att servera lasagnette eller en asiatisk grönsaksgryta.

I klass 3A på skolan studerar Oliver Nyman, Maja Karlsson och LiviaLiffner. De två sistnämnda är vegetarianer sedan i höstas.

– Det är bra med en vegetarisk dag. Jag tycker att det är självklart att inte äta kött när vi har så mycket annat att välja på, förklarar LiviaLiffner.

– Jag tycker att det borde vara mer vegetariska dagar. Det är lika gott, fortsätter Maja Karlsson.

Pratar ni mycket i skolan om hur maten påverkar klimatet?

– Nej det tycker jag inte, vi pratar mest om bronsåldern, svarar Oliver Nyman.

Malin Ahlsén, rektor på Breviksskolan, tycker att diskussionen om maten och dess påverkan på miljön kan bli bättre i skolvärlden.

– Jag tycker att det är en fråga som bör vara högre upp på agendan. Vi i skolan har nog inte hängt med lika mycket som övriga samhället, säger hon.

Marie Adolfsson (t.v) arbetar som kock på Breviksskolan. Hon tycker att eleverna på senare år blivit mer medvetna om matens påverkan på miljön.
Marie Adolfsson (t.v) arbetar som kock på Breviksskolan. Hon tycker att eleverna på senare år blivit mer medvetna om matens påverkan på miljön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!