Många vill handla närproducerat

Reko-ring Tjust skapades för snart ett år sedan och har fått rejäl fart. Varannan onsdag kommer lokala producenter för att sälja sina produkter till utlämningsplatserna i Gamleby och Västervik.

Erik Askenberger berättar att ägg är en storsäljare på Reko, men även kaféets honungsfrallor, glassar och ostkakor är populära.

Erik Askenberger berättar att ägg är en storsäljare på Reko, men även kaféets honungsfrallor, glassar och ostkakor är populära.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-08-29 14:22

Reko står för Rejäl konsumtion och över hela landet har Reko-ringar startats. Intresset för att handla närproducerade produkter är stort, berättar Erik Askenberger från Almviks Café, som är en av initiativtagarna till gruppen.

– Jag vet inte vad vi hade väntat oss, men det har gått jättebra. Det kommer till nya producenter och fler och fler kunder hittar hit, säger han.

En av kunderna är Sara Rais, som tycker det här är ett perfekt sätt att handla på.

– Man sitter hemma i soffan och rekar bland alla underbara producenter i lugn och ro. Sen skriver man en beställning till var och en, betalar och så åker man bara hit och hämtar. Och så vet man att allt är purfärskt, säger hon.

– Jag hoppas att det här blir ett sätt att få igång fler småskaliga jordbruk, eller i alla fall ett sätt att kunna behålla de vi har.

Även producenterna är positiva. Ellen Olovsson från Dala gård har fullt av beställningar av både ägg och grönsaker och ställer ut kasse efter kasse som har gjorts redo för upphämtning.

– Först hade vi bara ägg och det blir ju lite dyrt för kunden att åka långt ut på landet för lite ägg, så det här konceptet är superbra, säger hon.

Sjundekvills gårdsmejeri har också varit med nästan från starten och trots att de har en bit att åka, från Storebro, så tycker de att det är värt resan.

– Det är klart att ju längre vi åker, desto fler beställningar behöver vi för att det ska vara lönsamt. Men här känns det som att det har spritt sig och ökar hela tiden. Och möjligheten att få träffa våra kunder tycker jag är det mest positiva, säger Louise Glindell och Ted Gunnarsson från Sjundekvills.

Varje utlämning kan se lite olika ut beroende på vilka producenter som är med just den här gången och vad de har att sälja. Just nu börjar grönsakernas högsäsong, men ägg, kött och bröd brukar också vara populärt.
Varje utlämning kan se lite olika ut beroende på vilka producenter som är med just den här gången och vad de har att sälja. Just nu börjar grönsakernas högsäsong, men ägg, kött och bröd brukar också vara populärt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!