Många samlades för bokprat

På tisdagskvällen stod de aderton i centrum i Västervik. Men det var inte den krympande skaran från Stockholm som fått för sig att komma på besök. Nej. Det handlade förstås om den nya bokcirkeln "Västerviks litterära sällskap".

Leif Joneberg tyckte att boken ibland blev onödigt "actionspäckad".

Leif Joneberg tyckte att boken ibland blev onödigt "actionspäckad".

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-01-22 22:00

På tisdagskvällen samlades deltagarna i Erik Hultgrens bokhandel för allra första gången, och boken som skulle avhandlas denna kväll var journalisten Anton Bergs uppmärksammade debutroman "De Aderton".

Inte mindre än ett 40-tal litteraturintresserade kommuninvånare strömmade till för att få chans att diskutera boken med varandra.

Kvällen inleddes lite försiktigt men ganska snabbt kom samtalet i gång.

Det visade sig att de församlade hade ganska skiftande uppfattning om boken, vilket var gynnsamt för diskussionen.

Majoriteten gillade den, bland annat tack vare författarens snabba berättartempo och förmåga att skapa spänning. Andra tyckte att den effektiva journalistprosan tenderade att bli just lite för effektiv, på bekostnad av de språkliga kvaliteterna.

– Det allra roligaste med den här bokcirkeln tycker jag är att jag har hittat böcker som jag annars inte skulle ha läst, säger Birgitta Olivecrona.

Hon gillade att läsa Anton Bergs spänningsroman, men ser lite extra mycket fram emot att få diskutera Vigdis Hjorths "Arv och miljö" som står på schemat lite längre fram i vår.

Frederic och Malin Wall, som driver bokhandeln, modererade tisdagskvällens samtal på ett avspänt och otvunget sätt.

När vi smög oss ut i januarimörkret nästan en timme efter startskottet, pågick samtalet än.

Totalt kommer Västerviks litterära sällskap att träffas fyra gånger till under vårterminen och varje gång har deltagarna en ny bok att diskutera.

Margareta Roupe, Birgitta Olivecrona och Britt-Marie Karlsson läste boken med nöje.
Margareta Roupe, Birgitta Olivecrona och Britt-Marie Karlsson läste boken med nöje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!