Astronomi är en av de äldsta vetenskaperna om universum, och under arrangemanget ”Astronomins dag och natt” som råkade sammanfalla på månskådardagen, var temat just månen. Besökarna visade stort intresse och kom med många frågor till arrangörerna.
– Här kan man besöka en miniutställning som handlar om månen, och till exempel delta i måntipspromenaden för att testa sina kunskaper, säger Bo Hedin, ordförande i GAF.
Under kvällen kom även rymdforskaren Stefan Larsson från KTH som var ett starkt dragplåster. Han höll ett spännande föredrag och visade bilder, med temat ”En astronomisk resa från månen till svarta hål och universums mest avlägsna galaxer.”
”Månskådningen” flyttade inomhus
Själva månskådningen som skulle ske utomhus blev tyvärr inställd på grund av för dålig sikt, men föreningen var förberedda och ordnade alternativ.
– Vi berättar om och visar vårt teleskop, hur det fungerar och är uppbyggt, säger Kristian Svedberg, kassör i GAF. I stället för skådningen utomhus visar vi i stället månen på den stora skärmen här inne. Då fokuserar vi på det som folk vill se. Det kan vara allt från landningsplatser som rymdfarkoster gjort på månen, till olika kratrar och så vidare.
I utställningslokalen var även bilder på jorden och månen uppsatta i rätt proportion till varandra, fast i miniformat.
– Det är för att alla ska förstå avståndet och proportionerna vi har till månen. Vilket är jättespännande, menar Kristian, och något som kan vara svårt att förstå utifrån bara siffror annars.
Gamleby Amatörastronomiförening bildades 1977 - samma år som rymdsonden Voyager 1 sändes ut i rymden, och är till för alla som fascineras av stjärnhimlen och astronomi. Något som många visade sig vara i lördags.