"Det är så dumt så det inte är klokt"

Dumt och livsfarligt, det säger läkare från medicinkliniken och neurologen på Västerviks sjukhus om strypleken som spridits via Tiktok.

Livsfarligt, det säger chefläkaren Anna Michaëlsson vid Västerviks sjukhus om gymnasieelevernas stryplekar.

Livsfarligt, det säger chefläkaren Anna Michaëlsson vid Västerviks sjukhus om gymnasieelevernas stryplekar.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2023-01-20 21:00

– Det är så dumt så det inte är klokt att hålla på med det här, säger Anna Michaëlsson, chefläkare.

Hon påpekar att hon själv inte är expert på just strypning, men berättar att hon pratat med sina kollegor, både på medicinkliniken och på neurologen om det hela.

– Att strypa varandra är riktigt farligt. På 10–20 sekunder förlorar man medvetandet och på bara ett par minuter kan man få permanenta hjärnskador. Och på fyra fem minuter är man död.

– Får hjärnan inte syre så får man skador. Och stryper man någon så dör de. Det behöver man inte vara läkare för att förstå, säger Michaëlsson.

En av sjukhusets neurologer har visat henne en undersökning som gjorts i USA efter en liknande stryp-utmaning. Den ledde till över 80 dödsfall runtom i landet.

– Och det handlade om relativt unga personer, en majoritet av dem var pojkar, säger Michaëlsson.

– Det här är ett otroligt farligt beteende. Sluta genast, är vår gemensamma uppmaning.

I de flesta av dessa fall var inte föräldrarna medvetna om att stryplekarna förekom innan dödsfallet.

Förutom den uppenbara risken, döden, kan det ganska snabbt uppstå skador på hjärnan, om den inte får syre. Enligt Hjärnskadeförbundet kan syrebrist i hjärnan orsaka en så kallad förvärvad hjärnskada. Konsekvenserna kan bli funktionsnedsättningar av olika slag, som till exempel problem med minnet eller förmåga att hantera information, men personen kan även få fysiska men, som problem med muskelkontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!