Det var Adam Norman från Västerviks museum som höll i trådarna och på ett pedagogiskt sätt förklarade och visade hur det gick till. Efter en kort introduktion skickade deltagarna iväg för att plocka både björk och ljung.
När de kunskapstörstande kom tillbaka med sin fångst sattes spannar och grytor på spisplattor för att färgen skulle kunna utvinnas.
Enkla tumregler
– Tumregeln är att det som skall färga har samma vikt som det som ska färgas. Till 100 gram garn tar du 100 g björklöv. Låt koka en timme innan garnet läggs i, berättade Adam Norman som till vardags arbetar på Västerviks museum.
En av deltagarna undrar över mängden vatten och fick veta att 30g vatten till varje gram garn var det normala.
– Allt i naturen kan ge färg så det är bara att prova, bäst är såklart att använda beprövade färger som håller bäst i längden, säger Adam Norman medan han skickar runt en påse med spännande innehåll. Det här är koschenill, berättar han. Det är sköldlöss och den ger en otroligt röd färg. Samma färg används inom livsmedels och godisindustrin men heter då E120.
Koka en timme
Efter en timmes kokning på plattorna finns tre olika färgbad färdiga och eftersom det finns tre olika färger på det garn man skall färga väljer deltagarna att prova hur resultatet blir när allt är klart. De mäter temperaturen och häller i lite kallt vatten för avsvalning innan det är det dags att lägga i garnet som först måste blötas och vridas ur lite för att färgerna skall fästa så bra som möjligt.
Agneta Westerberg, Sara Grevesjö och Eva Hult lägger i var sitt garn innan det som vanligt sedan är det dags att vänta igen.
– Mesta tiden vid färgning går ju åt till att vänta, berättar Eva Hult, som har provat att färga garn tidigare.