Det Àr onsdagskvÀll och rejÀlt drag i köket hos Medborgarskolan. Kursledare Simona Dulcis instruerar lugnt och bestÀmt, sex vetgiriga barn i Äldern Ätta till tio Är hjÀlps Ät med kvÀllens rÀtt: pizza.
â De har fĂ„tt önska och sĂ„ har vi valt ut tio matrĂ€tter utifrĂ„n det, förklarar Simona.
Kursen ges vid tio tillfÀllen och vid det hÀr laget har man avverkat hÀlften. Hamburgare, korv stroganoff med ris, pannkakor, torsklÄda med potatismos och sÄ pizza dÄ. Vad det blir de andra kvÀllarna Àr inte riktigt officiellt Ànnu.
â Tanken med kursen Ă€r att barnen ska lĂ€ra sig laga efter recept, och det ska vara rĂ€tter de kan göra hemma sedan, sĂ€ger Simona Dulcis.
â De ska ocksĂ„ lĂ€ra sig ta ansvar, diska och plocka undan.
Smart drag av förÀldrar att skicka barnen pÄ kurs, för att sedan fÄ mer hjÀlp dÀr hemma i köket, tÀnker du kanske.
Men initiativet verkar komma frÄn barnen, om man fÄr tro Maja Valtersson, 9 Är.
â Jag fick tips frĂ„n en kompis som hade anmĂ€lt sig. DĂ„ ville jag ocksĂ„, för att jag tycker det Ă€r kul att laga mat.
â Jag ska börja fixa mellanmĂ„l hemma i alla fall, tillĂ€gger Milton Manfred, 10 Ă„r.
Cornelia HagbÀcker, 8 Är, medger att hon försökt sig pÄ pannkakor hemma, men att det gick lite snett. Kanske blir hon sÀkrare med stekpanna och smet efter den hÀr kursen.
KvÀllens pizzor börjar ta form. Det visar sig att det sker en hel del smakexperimenterande ocksÄ. MÄnga olika kryddor provas, ett litet hörn har till och med sockrats för att testa. Provar man inte sÄ fÄr man ju som bekant aldrig veta.
Efter en liten stund letar sig ljuvliga dofter ut i rummet. NÀr det kommer till det kritiska momentet att öppna den varma ugnsluckan hjÀlps man Ät. Den som inte vÄgar nu trÀnar vid annat tillfÀlle.
Den givna frÄgan Àr förstÄs om nÄgon vill söka till Sveriges yngsta mÀsterkock?
â Jag skulle kunna tĂ€nka mig det, det ser sĂ„ kul ut, sĂ€ger Maja Valtersson.