Kraftig ökning av larm för räddningstjänsten

Mellan 2014 och 2018 ökade antalet utryckningar för räddningstjänsten med 50 procent i kommunen.

Sommarens många bränder ökar på statistiken. Men larmen och uttryckningaran har ökat under många år. Bilden är från sommarens brand vid Västrum.

Sommarens många bränder ökar på statistiken. Men larmen och uttryckningaran har ökat under många år. Bilden är från sommarens brand vid Västrum.

Foto: Andreas Johansson/arkiv

Västervik2019-04-03 06:00

En viss del av den generella ökningen tillskrivs att man från och med 2014 började åka på så kallade SAMS/hjärtstoppslarm som efter det också räknades in i statistiken.

Vid misstänkt hjärtstopp larmas nämligen räddningstjänsten samtidigt som ambulansen, och lämnar först när man är framme vid platsen om man inte behövs där. Det är för övrigt därför man oftare ser båda räddningstjänst och ambulans ihop på uttryckningar.

Ökningen är också faktisk, och har accelererat något, berättar Peter Helge som är verksamhetschef på räddningstjänsten i Västervik.

– Det är en ökning som vi ser i hela landet, vi är inte ensamma om att rycka ut på fler larm, säger han.

Enligt siffror från räddningstjänsten ryckte man mellan år 2000 och 2013 ut på i snitt mellan 500 och 600 larm per år. Under förra året var den siffran 900 istället.

Enligt Helge handlar det bland annat om att vi blir fler i Sverige. Fler personer betyder fler händelser.

– Men i samhället finns också ett ökat tryck, det händer mer saker och det finns ökade risker. Det ökar olyckor och larm, det är svårt att veta direkt vad det beror på, säger han.

Fler larmar också om händelser eftersom nästan alla har tillgång till mobiltelefon.

– Om man passerar en bil som står i diket kanske man ringer SOS Alarm. Men man stannar inte och ser efter hur det är med personerna i bilen. Det kanske inte hade behövts larma, det kan bli larm i onödan i vissa fall.

Extremväder är också en anledning till ökat antal uttryckningar.

– Förra sommaren ryckte vi ut på 80 bränder i skog och mark. Vi tillkallades på 32 översvämningar efter plötsliga skyfall på bara något dygn. Det påverkar också.

Vad blir konsekvenserna av det här?

– Det ökar belastningen på oss och vår personal med ökade insatser, behov av utbildning, utrustning och arbetsuppgifter, tyvärr hinner inte budgeten för vår verksamhet med i det här, säger Peter Helge.

Räddningschefen Joakim Jansson pratar om vikten av relevant utbildning.

– Med ny teknik väntar nya problem för oss. Om ett bilbatteri börjar brinna i stängt utrymme krävs helt andra resurser eftersom det utsöndrar massor av farliga ämnen. Det krävs utbildning för att hantera.

Han påtalar också att det vissa år är vissa typer av händelser som ökar, vilket höjer siffrorna.

– Något år hade vi väldigt många automatlarm vid asylboenden, larm som hade gått att undvika. I och med fler vajerräcken så blir också vägbanorna smalare och fler kör in i räcken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!