Kraftig minskning av vägglöss

Saneringarna av vägglöss minskar, för första gången på flera år. Kalmar län har en betydligt större minskning än resten av riket.

Mamma vägglus med två av sina ungar.

Mamma vägglus med två av sina ungar.

Foto: Lennart Falk/Anticimex

Västervik2019-04-03 17:00

Under en följd av år har antalet saneringar av vägglöss ökat hela tiden, men förra året skedde ett trendbrott. För riket som helhet blev det en minskning med sex procent, men i Kalmar län var minskningen drygt 26 procent.

Anticimex tror att minskningen beror på flera faktorer. Förutom effektivare metoder för sanering, har det blivit vanligare att folk kontaktar Anticimex i ett tidigare skede än förut.

– Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, tillägger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Fortfarande är vägglöss ett ganska vanligt problem i Sverige. Totalt i landet genomförde Anticimex 16 359 sådana saneringar 2018.

Av dem var 179 stycken i Kalmar län, mot 243 året innan.

Och även om antalet saneringar minskar, sprids samtidigt vägglössen till nya platser. Numera drabbas inte enbart bostäder, hotell och vandrarhem. Den senaste tiden har även tåg, båtar och flygplan sanerats.

Många får med sig väglössen hem som ovälkomna fripassagerare i samband med semesterresor. Anticimex tipsar om att enbart packa i väskor med hårt skal. Ställ dem högt och långt ifrån sängen på hotellrummet och låt kläderna ligga kvar i väskorna.

Vid hemkomsten kan man ta kål på eventuella vägglöss genom att tvätta kläderna i 60 grader, om det är möjligt. Övrig packning, och kläder som inte tål så hög temperatur, kan läggas i plastpåsar i frysen en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!