"Köp mark och bygg billiga hyresrätter på Norrlandet"

Bostadsbolaget bör köpa mark och bygga fler hyresrätter på Norrlandssidan i Västervik. Det yrkar Vänsterpartiet på i en motion till kommunfullmäktige.

Andreas Rindbäck Wallin och Leif Svensson står bakom motionen om bostadsintegrering.

Andreas Rindbäck Wallin och Leif Svensson står bakom motionen om bostadsintegrering.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2018-08-21 19:30

Bakom motionen står Andreas Rindbäck Wallin och Leif Svensson som en gång för alla vill ta tag i problemet med segregerade bostadsområden.

De menar att det är viktigt att de nya bostadsområden som skapas i kommunen byggs på ett sätt som möjliggör att personer från olika samhällsgrupper bosätter sig i samma område. Områden där villor samsas med såväl hyres- som bostadsrätter – eller varför inte radhus i hyresform.

Viktigt är att de hyresrätter som byggs får låga hyror.

– I dag är hyrorna för nyproducerade hyresrätter alldeles för höga för många, menar Andreas Rindbäck Wallin som är övertygad om att det går att bygga billigt – utan att miljonprogramliknande områden uppstår.

– Men det är viktigt att kommunen ser det här som en samhällsnytta och ger Bostadsbolaget det stöd de behöver och inte bara diskuterar avkastningskrav.

Leif Svensson jämför förslaget med Norge, där liknande bostadsområden redan byggts upp.

– Där har samhället tagit ansvar och det ökar toleransen när man blandar människor med olika bakgrund och inkomst i samma område, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!