Fem års fängelse för tortyrliknande misshandel

Det var när polisen vittjade en mobil som man kom en grov misshandel i Västervik på spåren. Nu döms tre män i 20-årsåldern, varav en med en adress i Vimmerby kommun.

Kalmar tingsrätt dömer tre män från Västerviks kommun till femåriga fängelsestraff.

Kalmar tingsrätt dömer tre män från Västerviks kommun till femåriga fängelsestraff.

Foto: Arkivfoto

Västervik2023-10-26 20:32

Filmerna som polisen hittade, och som blev en viktig bevisning i rätten visar bara fragment av händelseförloppet.

Men där syns hur en person får ta emot slag mot huvud och kropp. Han är bunden och ligger på marken. På en av de tidiga filmerna från dagen syns hans ena öra. Det är oskadat. I ett senare klipp sitter offret blodig med en skada i örat.

När örat undersöks senare görs rättsläkare bedömningen att skadan uppstått genom klippning eller skärningen med ett vasst föremål.

Filmerna ska ha tagits i en lägenhet i Västervik i augusti i år.

Både under förhör och under rättegången har offret inte velat medge att han utsatts för en misshandel. 

– Vad som händer är ett "prank". Det är egentligen inte något brott. Vi tänkte göra en Tiktok-video, uppgav han till rätten.

När han förhördes av polisen skrev de i sitt PM att han gav ett skrämt intryck. Att hans ben började skaka när händelsen kom på tal. I rätten förnekar han att han skulle ha varit rädd.

De misstänkta männen nekade alla till brott under rättegången. De säger också att alltsammans var ett skämt.

I några fall svarar de att de inte minns. På några frågor vill de inte svara.

Trots att alla inblandade nekar till att det var en misshandel så går tingsrätten på åklagarens linje.

Tingsrätten anser att offrets ansiktsuttryck, blickar och reaktioner i filmen inte tyder på att det är något spel som pågår framför kameran. När offret förhördes av polisen sade han inte något om att alltsammans var ett skämt. Vilket rätten tycker är märkligt eftersom hans "kompisar" satt häktade för misshandel.

Filmerna bevisar inte exakt vem som gjort vad i misshandeln, däremot anser tingsrätten att det framgår tydligt att de tre männen alla är delaktiga och att de agerar i samförstånd. Därför döms alla tre till "synnerligen grov misshandel".

En av dem döms även för ett ringa narkotikabrott.

En annan, en 26-åring, döms även till utvisning. Han har i dag ett uppehållstillstånd i Sverige. 

Han motsatte sig utvisningen med hänvisning till att han bott i Sverige länge och har svag anknytning till sitt forna hemland. Rätten menade att brottet är så grovt att det finns stöd i utlänningslagen för att utvisa honom.

Den tredje har en oklar hemvist. I domen nämns en adress i Västervik, på andra håll en adress i Vimmerby. Han har tidigare dömts för ett försök till dråp efter att ha knivskurit en man i halsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!