Kommunen skjuter planer på framtiden

Några av kommunens investeringar under 2018 skjuts på framtiden. Orsakerna är flera.

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef förklarar varför vissa projekt inte hinner genomföras under 2018.

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef förklarar varför vissa projekt inte hinner genomföras under 2018.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-11-21 06:00

Västerviks kommun hinner inte genomföra alla investeringar som planerats. Hittills har 70 miljoner kronor av 2018 års investeringsbudget på totalt 120 miljoner kronor använts.

– Men än är inte året slut, vi har många projekt i gång, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef vid Västerviks kommun.

Osakerna till att vissa investeringar dröjer är flera.

– Vi har under flera års tid haft en investeringsbudget som är betydligt större än vad kommunen och kommunkoncernen som helhet är van vid. Kommunkoncernen kanske inte heller är fullt ut bemannad för att hantera det, säger Daniel Niklasson.

Brist på personal är en anledning till att en del projekt dröjer. Särskilt råder det brist på projektledare, projektörer samt mark- och exploateringsingenjörer. Dessutom har personal slutat och enligt Daniel Niklasson påverkar rekryteringstid bland annat.

– Vi har haft glapp mellan anställningar, säger Daniel Niklasson och berättar att konsulter anlitats för projektledning som ett sätt att täcka upp.

Kommunens investeringar spänner från stora satsningar vid Slottsholmen till gång- och cykelvägar och parkeringsplatser.

– Det är inte så klokt att i sin iver förbruka investeringsbudgeten och dra i gång projekt som inte har tillräckliga underlag. Då kan man riskera att det blir fel eller att det kostar mer än vad man hade tänkt sig, säger Daniel Niklasson.

Just nu pågår många byggprojekt i kommunen, både i privat och i kommunal regi. Det gör att det inte finns lika många entreprenörer tillgängliga, enligt Daniel Niklasson.

Kommunen har även behövt prioritera vissa projekt, bland annat byggandet av seniorboende och hälsocentral i Gamleby.

– Det innebar mer jobb än vad vi räknat med, bland annat frågor angående dagvatten. Dagvattenfrågan har mer fokus i och med klimatförändringarna, vi behöver dimensionera på ett annat sätt än tidigare, säger Daniel Niklasson.

Gång- och cykelvägar längs Stora Trädgårdsgatan samt mellan Ljungbergaskolan och Jurastigen och vid Bruksliden i Ankarsrum får vänta. I Västervik är projekteringen för sträckorna försenad och dessutom är det ganska komplicerat att anlägga en cykelväg längs Stora Trädgårdsgatan på grund av exempelvis dagvattenbrunnar ioch utfarter.

Även i Blankaholm dröjer såväl parkeringsplatser som gång- och cykelväg.

– Vi behövde vänta på att detaljplanen skulle vinna laga kraft. Nu pågår sanering i Blankaholm och det måste bli klart innan vi kan börja, säger Daniel Niklasson.

Investeringar som får vänta

Gång- och cykelvägar:

Stora Trädgårdsgatan: 1,5 miljoner kronor.

Ljungbergaskolan-Jurastigen: 0,8 miljoner kronor.

Bruksliden, Ankarsrum: 1,5 miljoner kronor.

Gång- och cykelväg, p-plats, Blankaholm: 2,5 miljoner kronor.

P-plats och möblering, Gränsö: 0,3 miljoner kronor.

Detaljplan Jenny: 6,1 miljoner kronor.

Detaljplan Syrenen (bostadsbygge ovanför Stadsparken): 0,5 miljoner kronor.

Källa: Västerviks kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!