Jubileumsekar fascinerar än

När Västerviks stad fyllde 500 år – det var 1933 – planterades en rad jubileumsekar. Kanske finns det fler än dem vi listar här?

En av jubileumsekarna växer vid  församlingshemmet Averum i Törnsfall.

En av jubileumsekarna växer vid församlingshemmet Averum i Törnsfall.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2018-12-08 13:00

Barbro Magnusson i Västervik är en av flera kommuninvånare som har intresserat sig lite extra för dessa ekar. Det började med att hennes syster, Gun Trulsson i Gamleby, hörde talas om dem.

När Barbro fick veta att det fanns ekar som planterats i samband med Västerviks stora jubileum, bestämde hon sig för att åka runt och försöka leta reda på dem.

Vissa var lättare att hitta än andra. Ofta växer de i det som då var centrum i respektive kommun. Det här var ju före kommunsammanslagningen.

Såvitt Barbro har lyckats utröna, finns det jubileumsekar i Törnsfall, Västrum, Gladhammar, Gamleby och Dalhem. Fast i Dalhem var det inte Västerviks jubileum som firades, utan att kungen åkte förbi där. Det framgår av en minnesskylt: "En äreport är rest över vägen där den kungliga bilen med Gustaf V färdas mellan täta led av undersåtar, på sin väg till Västerviksutställningen".

I Västervik planterades en ek som dog. Den fick en ersättare på Vårdträdsplan.

Som en kuriositet kan nämnas att Västrum har två jubileumsträd. Det fanns två förslag: ek och bok. Frågan gick till votering i Västrums kommunalfullmäktige. Eken vann med 12–6.

Knut Nelson på Helgerum, som förordade boken, hade dock tagit med sig två träd som gåva denna dag. Trots fullmäktiges beslut, var det sedan några som planterade även boken, tio meter från eken...

Barbro hoppas att VT:s läsare vet mer om ekarna. Det kan ju finnas fler än vad hon känner till.

Vid eken i Törnsfall finns också en minnessten.
Vid eken i Törnsfall finns också en minnessten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!