Intagen ville anmäla – fick vänta tre år

En intagen fick vänta tre och ett halvt år på att få sin skada anmäld till Försäkringskassan. Kritik riktas mot Kriminalvården i JO-beslut.

Anstalten Västervik Norra har fått kritik från JO.

Anstalten Västervik Norra har fått kritik från JO.

Foto: Ellinor Harrysson

Västervik2019-07-02 21:00

En man drabbades av två personskador under tiden han var intagen på anstalten Västervik Norra. I juni 2014 skadade han sitt knä allvarligt efter en fritidsaktivitet. I november 2016 fick han problem med en tand vilket resulterade i två besök hos tandläkare. Skadorna anmäldes inte till Försäkringskassan, trots att den intagne menar att han flera gånger begärde detta. Knäskadan är nu anmäld till försäkringskassan, men detta skedde inte förrän i oktober 2017. Den andra skadan är fortfarande inte anmäld. Han har nu anmält den uteblivna anmälan hos Försäkringskassan till justitieombudsmannen (JO).

Enligt anstalten finns inga anteckningar i kriminalvårdsregistret om att han skulle ha begärt att skadorna skulle anmälas till Försäkringskassan. Där finns endast anteckningar om att han, vid senare tillfälle, ville anmäla knäskadan och att man gjorde detta då. Men det har alltså tagit nästan tre och ett halvt år innan detta skedde.

Enligt JO:s beslut har Kriminalvården handlat fel vid båda tillfällena. Vid personskada ska denna alltid anmälas till Försäkringskassan, oavsett om den berörda personen begär det eller inte. Detta innebär att Kriminalvården, vid tiden för skadorna, skulle anmält dessa till Försäkringskassan.

VT har sökt Åsa Lindberg, anstaltschef för Västervik Norra, men hon har inte haft möjlighet att kommentera händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!